Όρκα: H φάλαινα – δολοφόνος “ξαναχτυπά” στο Στενό του Γιβραλτάρ

Η μεσογειακή περίοδος ιστιοπλοΐας έχει ξεκινήσει για το καλοκαίρι – και δεν άργησε να πέσει ακόμη ένα γιοτ θύμα μιας συνάντησης φάλαινας δολοφόνων .

Μια ομάδα όρκας βύθισε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος 50 ποδιών στα μαροκινά νερά την Κυριακή στο τελευταίο από πολλά παρόμοια περιστατικά που αφορούν το εξαιρετικά κοινωνικό είδος που έχουν συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ένας άγνωστος αριθμός όρκων ενεπλάκη στο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο στενό του Γιβραλτάρ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ισπανική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης, σύμφωνα με το Reuters. .

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά από παράξενες συναντήσεις όρκας με βάρκες που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα ύδατα της Μεσογείου νότια της Ισπανίας, όπου πολλά γιοτ κάνουν κρουαζιέρα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δύο επιβάτες επέβαιναν στο Alboran Cognac γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Κυριακή όταν ένιωσαν ξαφνικά χτυπήματα στο κύτος και το πηδάλιο, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τη ναυτική υπηρεσία. Σύντομα άρχισε να χύνεται νερό στο γιοτ.

Ένα κοντινό πετρελαιοφόρο ήρθε να σώσει τους ανθρώπους, σώζοντάς τους από το πνιγμένο πλοίο και παραδίδοντάς τους στη στεριά.

Ωστόσο το γιοτ δεν ήταν τόσο τυχερό, το οποίο παρέμεινε ακίνητο για λίγο μέχρι που τελικά βυθίστηκε.

Από το 2020, εκατοντάδες παρόμοιες συναντήσεις μεταξύ σκαφών και φαλαινών δολοφόνων έχουν καταγραφεί στις νότιες ακτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, συχνά κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ.

Και δεν είναι μόνο τα γιοτ. Οι όρκες έχουν μπει και σε ιστιοπλοϊκά και μερικοί ναυτικοί έχουν δημιουργήσει ακόμη και λίστες αναπαραγωγής χέβι μέταλ με την ελπίδα να αποτρέψουν τις φάλαινες δολοφόνους – αν και οι ειδικοί λένε ότι δεν θα βοηθήσει πολύ .

Οι ερευνητές λένε ότι οι συγκρούσεις ακολουθούν συνήθως ένα παρόμοιο μοτίβο, με μια φάλαινα δολοφόνο να χτυπά επανειλημμένα στο πηδάλιο ενός πλοίου, συχνά μέχρι να σπάσει και να προσαράξει το σκάφος.

Τις περισσότερες φορές, τα πλοία μπορούν να διαφύγουν με ελάχιστες ζημιές, αλλά αρκετές βάρκες έχουν βυθιστεί .


Ενώ οι λεγόμενες «επιθέσεις» της όρκας μπορεί να φαίνονται βίαιες, οι θαλάσσιοι βιολόγοι έχουν πει ότι είναι απίθανο οι συναντήσεις να είναι πράγματι κακόβουλες. Αρκετοί ειδικοί είπαν στο Business Insider πέρυσι ότι οι όρκες μάλλον απλώς παίζουν .

Ο Andrew Trites, διευθυντής της Μονάδας Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, είπε ότι η εμπλοκή στις βάρκες μπορεί απλώς να είναι μια «παιχνιδιάρικη δραστηριότητα που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο».

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορεί να μαθαίνουν τη συμπεριφορά η μία από την άλλη μέσω απλής μίμησης.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί