Ετσι μετά την έβδομη κατά σειρά αύξηση το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3,25%. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές.
Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια πολιτικής θα φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα διασφαλίζουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο , τονίζεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις για τα επιτόκια σύμφωνα με τα δεδομένα που θα ισχύουν κάθε φορά.
Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των νέων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον περιορισμό του χαρτοφυλακίου ομολόγων που διακρατεί (ΑΡΡ και ΡΕΡΡ) .
Στην απόφαση αυτή συνέβαλε η μικρή υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ταυτόχρονα όμως από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ διαφαίνεται ότι εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις νέων χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης.
Το σκεπτικό της απόφασης και περισσότερες διευκρινίσεις θα δώσει σε λίγο η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνομιλίες Τουρκίας, Αιγύπτου και Σ. Αραβίας με στόχο το άνοιγμα του Στενού του Χορμούζ
- Νετανιάχου για την απαγόρευση πρόσβασης στον Πανάγιο Τάφο: Δεν υπήρχε “κακόβουλη πρόθεση” (upd)
- Την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων εξέφρασε η Ιταλία μετά το περιστατικό στον Πανάγιο Τάφο
- Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα σε αμερικανικό πανεπιστήμιο στη Μ. Ανατολή λόγω ιρανικών απειλών
- Ο Μ. Χαρακόπουλος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Σίδνεϊ
- Ευχαριστίες Μ. Χαμενεΐ σε Ιρακινούς και τη θρησκευτική τους ηγεσία «για τη στήριξή τους»
- Όταν η τρέλα «φοράει νυφικό»: Τα πιο παράξενα πράγματα που έχουν παντρευτεί οι άνθρωποι
- Το ΑΠΘ «εκτοξεύεται» στο διάστημα με τον νανοδορυφόρο PeakSat
- Ευρώπη-Ουκρανία/Ιράν: Η πραγματικότητα σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται
- Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση παραμένει η 77χρονη μετά το θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια









