Οργίστηκε δήθεν ο Ζελένσκι για την πρόταση Κίσινγκερ για παραχώρηση ουκρανικών εδαφών

Τι δήλωσε...

Την οργή του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκάλεσε η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία συνόρων κατά μήκος της «γραμμής επαφής» στο Ντονμπάς, όπως υπήρχε την παραμονή της ρωσικής εισβολής.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινκερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τους επόμενους δύο μήνες και ότι θα πρέπει να γίνει μια επιστροφή στο status quo ante bellum, προτείνοντας ουσιαστικά η Ουκρανία να παραδώσει στη Ρωσία την Κριμαία και το μεγαλύτερο μέρος του Ντομπάς.

Σε μήνυμά του, ο Ζελένεσκι συνέκρινε τις απόψεις του Κίσινγκερ με τη Συμφωνία του Μόναχου του 1938. «Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν δείχνει το 2022, αλλά το 1938. Νόμιζε ότι δεν μιλούσε στο Νταβός, αλλά στο Μόναχο εκείνη τη χρονιά. Παρεμπιπτόντως, το 1938, όταν η οικογένεια του κ. Κίσινγκερ δίεφυγε από τη ναζιστική Γερμανία, εκείνος ήταν 15 ετών» ανέφερε σε αυστηρό τόνο ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο Ζελένσκι συμπλήρωσε ότι πάντα κάποιος θα λάβει υπόψη τα συμφέροντα του ρωσικού κράτους, παρά τα όσα έχει κάνει, παρά τους χιλιάδες νεκρούς και τις τεράστιες απώλειες της Ουκρανίας.

Τέλος, κάλεσε όσους προτείνουν η Ουκρανία να παραχωρήσει ένα κομμάτι της στη Ρωσία να σκεφτούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών και το πώς επηρεάζονται οι ζωές τους.

kathimerini

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί