• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οργή από τις ΗΠΑ: Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν Αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από τη Μεσόγειο

Οργή από τις ΗΠΑ: Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν Αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από τη Μεσόγειο

Η υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα Ρωσικά μαχητικά παρενοχλούσαν το αμερικανικό αεροσκάφος πάνω από 1 ώρα και παραθέτουν σχετική φωτογραφία ως απόδειξη. 

Ένταση πάνω από τη Μεσόγειο σημειώθηκε για μια περίπου ώρα όταν 2 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 αναχαίτισαν την Τρίτη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A  του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του 6ου στόλου των ΗΠΑ.

Η νέα αναχαίτιση που έγινε σε αδιευκρίνιστο μέρος της Μεσογείου (είχε καταγγελθεί κάτι ανάλογο στα μέσα Απριλίου) προκάλεσε την αντίδραση του 6ου Στόλου. αναφέροντας σε δήλωσή του τα εξής:

“Για τρίτη φορά σε δύο μήνες, Ρώσοι πιλότοι πέταξαν με μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο, αναχαιτίζοντας ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A του Ναυτικού του 6ου στόλο των ΗΠΑ, στις 26 Μαΐου 2020”.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου, “η αναχαίτιση κρίθηκε μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική” λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι προσέγγισαν κάθε πτέρυγα του P-8A ταυτόχρονα, “περιορίζοντας την ικανότητα του P-8A για ασφαλείς ελιγμούς.” Μάλιστα, ο 6ος Στόλος παραθέτει και σχετική φωτογραφία ως απόδειξη. 

Πριν το περιστατικό είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις 15 Απριλίου ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 είχε αναχαιτίσει ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ πάνω από τη Μεσόγειο. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει και τότε την αναχαίτιση ως «μη ασφαλή».

photo twitter screenshot