Ολόκληρο fake δίκτυο e-shop εξαπάτησε πάνω από 800.000 καταναλωτές σε Κίνα και Ευρώπη

Πάνω από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν εξαπατηθεί από fake δίκτυο e- shop στην Κίνα.

Οι επιτήδειοι κατάφεραν να τούς αποσπάσουν στοιχεία καρτών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Έχει περιγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες, με 76.000 ψεύτικους ιστότοπους που δημιουργήθηκαν.

Όπως ανέφερε ο “The Guardian”, προγραμματιστές είχαν δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες fake διαδικτυακά καταστήματα τα οποία δήθεν προσέφεραν προϊόντα από κορυφαίες φίρμες, με έκπτωση.

Λειτουργώντας σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά), οι ιστότοποι φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί ώστε να ξεγελάσουν τους αγοραστές να ξοδέψουν χρήματα και να μοιραστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Τα συγκεκριμένα ψεύτικα e-shop δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους είπαν ότι δεν έλαβαν ποτέ τα προϊόντα που πλήρωσαν.

Τα πρώτα fake καταστήματα φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015. Περισσότερες από 1 εκατομμύριο «παραγγελίες» έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν τα στοιχεία. Δεν διεκπεραιώθηκαν όλες οι πληρωμές με επιτυχία, ωστόσο η ανάλυση δείχνει ότι ο όμιλος μπορεί να προσπάθησε να πάρει έως και 50 εκατομμύρια ευρώ (43 εκατομμύρια £) κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας. Πολλά καταστήματα έχουν διακοπεί, όμως το ένα τρίτο από αυτά –πάνω από 22.500– λειτουργούν ακόμα.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι 800.000 άτομα, σχεδόν όλοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν κοινές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με 476.000 από αυτούς να έχουν δώσει στοιχεία χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι παρέδωσαν επίσης τα ονόματά τους, τους αριθμούς τηλεφώνου, το email και τις ταχυδρομικές τους διευθύνσεις στο δίκτυο.

(Με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί