Όλοι τα βρίσκουν!!! Μόνο η Ευρώπη πάει σε πόλεμο

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι διόρισε πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πρώτη φορά από το 2016, καθώς βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ χωρών του Κόλπου και το Ιράν.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Αύγουστο για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επιστροφή του πρεσβευτή τους στην Τεχεράνη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποβαθμίσει τις σχέσεις με το Ιράν μετά τη διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με την Τεχεράνη τον Ιανουάριο του 2016, όταν Ιρανοί διαδηλωτές επέδραμαν στην σαουδαραβική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα έπειτα από την εκτέλεση επιφανούς σιίτη ιερωμένου.

Αναθέρμανση σχέσεων Ιράν με χώρες του Κόλπου
Σε ένα βήμα αλλαγής σε χρόνια εχθρότητας ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και συνέβαλε στο να τροφοδοτούνται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή από την Υεμένη ως τη Συρία, το Ριάντ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τεχεράνη κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Κίνας.

Τα ΗΑΕ, οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί δεσμοί των οποίων με το Ιράν χρονολογούνται εδώ και πάνω από έναν αιώνα, άρχισε να συνεργάζεται εκ νέου με την Τεχεράνη το 2019 έπειτα από επιθέσεις στα ύδατα του Κόλπου και σε σαουδαραβικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Το Ντουμπάι, ένα από τα εμιράτα των ΗΑΕ, είναι επί μακρόν ένας από τους κύριους συνδέσμους του Ιράν με τον έξω κόσμο.

Ο νεοδιορισθείς πρεσβευτής του Ιράν στα ΗΑΕ, ο Ρεζά Αμερί, είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του γραφείου Ιρανών αποδήμων στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΙΝΤΙΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί