• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Βρυξέλλες καλούν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Οι Βρυξέλλες καλούν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού,

τονίζοντας ότι μια τέτοια βοήθεια δεν παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η ΕΕ θέλει να στείλει βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Ιράν, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό 1.812 άνθρωποι έχουν πεθάνει και 23.049 έχουν νοσήσει από τον Covid-19.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει τα αιτήματα χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που υποβλήθηκαν από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, χώρα που επίσης υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.

«Θα υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα επειδή οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, κυρίως λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που τους στερούν έσοδα από την πώληση του πετρελαίου τους», δήλωσε ο Μπορέλ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός δεν εμπίπτουν στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί εκ νέου επειδή πολλοί πιστεύουν ότι εάν συμμετάσχουν σε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια, μπορεί να δεχθούν ποινές», σημείωσε.

Το Ιράν έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα απόκλισης μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών, μετά την απότομη αποχώρηση των ΗΠΑ που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έκρινε πως δεν είναι αρκετά περιοριστική.

Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι θέλουν να σώσουν αυτή τη συμφωνία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε σήμερα τον Ιρανό ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , ο οποίος απέρριψε την προσφορά αμερικανικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, λέγοντας πως «ψευδολογεί» και εγκαταλείπει τους Ιρανούς για χάρη της «ιδεολογίας» και «θεωριών συνωμοσίας».

Παράλληλα τόνισε πως δεν τάσσεται υπέρ της χορήγησης πιστωτικής διευκόλυνσης από το ΔΝΤ στην Τεχεράνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία. Η Ουάσινγκτον διαθέτει δικαίωμα βέτο στην απόφαση του Ταμείου.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τις κυρώσεις αν θέλουν να βοηθήσουν το Ιράν να αναχαιτίσει την επιδημία του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση να αποδεχθεί την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.

photo eurokinissi