Οι τζιχαντιστές ΣΦΑΖΟΥΝ κόσμο στην Μπουρκίνα Φάσο: 11 νεκροί και 50 αγνοούμενοι σε επίθεση

Στην πραγματικότητα ο απολογισμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ πιο βαρύς.

Τουλάχιστον 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 50 πολίτες εξαφανίστηκαν και χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι στην αποδιδόμενη σε τζιχαντιστές επίθεση που διαπράχθηκε προχθές Δευτέρα στην Γκασκιντέ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη το βράδυ από το στρατιωτικό καθεστώς.

«Οχηματοπομπή ανεφοδιασμού με προορισμό την πόλη Τζιμπό έγινε στόχος άνανδρης και βάρβαρης επίθεσης. Ο προσωρινός απολογισμός είναι 11 νεκροί στρατιωτικοί, 28 τραυματίες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λιονέλ Μπιλγκό σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Περίπου πενήντα πολίτες αγνοούνται και οι έρευνες συνεχίζονται» για τον εντοπισμό τους, συνεχίζει το κείμενο.

Ωστόσο στην πραγματικότητα ο απολογισμός των θυμάτων πιθανόν είναι πολύ πιο βαρύς· πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για «περίπου εξήντα θύματα». «Πρακτικά όλη η οχηματοπομπή —τα αυτοκίνητα και τα τρόφιμα— πυρπολήθηκε», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βίντεο από πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου εικονίζουν κουφάρια απανθρακωμένων αυτοκινήτων στην άκρη δρόμου.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε αυτόν τον μήνα εναντίον οχηματοπομπής ανεφοδιασμού στο βόρειο τμήμα της χώρας της Αφρικής.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας μεταξύ των δήμων Τζιμπό και Μπουρζανγκά είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά.

Αυτές οι οχηματοπομπές, που συνοδεύονται από στρατιωτικές μονάδες, ανεφοδιάζουν κοινότητες στον βορρά που πολιορκούνται από τζιχαντιστές. Αυτοί οι τελευταίοι ανατίναξαν πρόσφατα με δυναμίτιδα γέφυρες σε κύριους οδικούς άξονες.

Η Μπουρκίνα Φάσο —όπου κατέλαβαν την εξουσία οι στρατιωτικοί τον Ιανουάριο, υποσχόμενοι ότι ο αγώνας εναντίον των τζιχαντιστών θα είναι κορυφαία προτεραιότητά τους— βρίσκεται αντιμέτωπη, όπως και γειτονικές της χώρες, με τη δράση ενόπλων οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος.

Από το 2015, η αφρικανική χώρα μετρά χιλιάδες νεκρούς στις επιθέσεις τους, ενώ έχουν ξεριζωθεί από τον τόπο τους σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι.

amna/ scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί