Οι ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΓΟΙ και τα ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ! Επιτέλους υπάρχει Ελλάδα στην Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία νιώθει πίεση...

Ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αντιλαμβάνεται πως ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ξεκάθαρες κουβέντες από την Ουάσινγκτον, δείχνοντας παράλληλά πως η Ελλάδα θα κινηθεί μόνη της, συνάπτοντας περιφερειακές συμμαχίες.

Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία!

Το δεύτερο είναι η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, το οποίο, βασισμένο στην αρχή των αμοιβαίων συμφερόντων, δήλωσε την στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας να ορίσει τις θαλάσσιες ζώνες της με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ αύριο είναι η ώρα της Αιγύπτου.

Κατά την επίσκεψή του στην οικία του ο κ. Νετανιάχου, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρείς αγωγούς που προχωρούν οι δύο χώρες.

Αναλυτικά είπε:

Προχωρούμε, θα έλεγα, με τρείς αγωγούς. Ο ένας είναι ο αγωγός αερίου, ο δεύτερος  είναι ο ηλεκτρικός αγωγός, ένας αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος και τέλος ο αγωγός του τουρισμού”

Ο πρώτος αγωγός που αναφέρεται ο κ. Νετανιάχου δεν είναι άλλος από τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ο οποίος υπογράφηκε τον περασμένο Ιανουάριο και έχει την επωνυμία East Med. Είναι ένας αγωγός ο οποίος έχει μεγάλη σημασία για τις 3 χώρες, αν και αρκετοί πιστεύουν ότι πρόκειται περί διπλωματικής ντρίμπλας  που έχει σαν στόχο να  “ρίξει” την Τουρκίας και ότι ο αγωγός δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να υλοποιηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη ψηφίσει στα Κοινοβούλιά τους την έναρξη του αγωγού και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί για την έναρξη του έργου.  Φυσικά η Τουρκία δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς ο αγωγός την θέτει εκτός του ενεργειακού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και κατοχυρώνει εμμέσως τα ελληνοκυπριακά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Βέβαια, η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να ενοχλήσει τον αγωγό στις περιοχές κοντά στο Ισραήλ, αφού την τελευταία φορά που ενόχλησαν ένα Ισραηλινό ερευνητικό πλοίο είδαν εικονικές προσβολές στα πλοία τους από την Ισραηλινή Αεροπορία.

Ο δεύτερος αγωγός, που περνά στα ψιλά είναι εξίσου σημαντικός με τον East Med και ίσως και πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί από ότι ο πρώτος. Ο αγωγός της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρο και Ελλάδας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ενεργειακής πολιτικής των τριών κρατών. Η Ελλάδα ειδικά ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής των πηγών ηλεκτροδότησής της με την μετάπτωση από το λιγνίτη σε άλλες πηγές ηλεκτρισμού. Ο αγωγός αυτός θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα καταλήγει στην Κύπρο και από εκεί στην Κρήτη. 

Η Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες κατάφερε να ξεκινήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα, έτσι ώστε να γίνει επιτέλους εφικτή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί. Ο αγωγός που θα έρχεται από το Ισραήλ και την Κύπρο στο νησί, θα διασυνδεθεί με τον παραπάνω αγωγό και άρα με την ηπειρωτική χώρα σταθεροποιώντας το ηλεκτρικό δίκτυο και θα παρέχει/δέχεται ενέργεια μέσω του κοινού δικτύου.

Ο τελευταίος αγωγός κατά τον κ. Νετανιάχου είναι μεταφορικά ο τουρισμός μεταξύ των δύο χωρών. Το μεν Ισραήλ είχε μεγάλη τουριστική κίνηση πριν τον κορονοΪό λόγο των Αγίων Τόπων, οπότε πολλοί Έλληνες μετέβαιναν στο Ισραήλ για προσκυνηματικές εκδρομές, η δε Ελλάδα που στηρίζει το 25-30% του ΑΕΠ της στον τουρισμό, χρειάζεται επειγόντως τουριστικές ροές προς τα νησιά της το επόμενο 3μηνο για να καλύψει τη χασούρα που έχει προκαλέσει η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει όλους τους παράγοντες, οι οποίοι αναβαθμίζουν την διπλωματική περιφερειακή της θέση στην Ανατ. Μεσόγειο και δείχνουν πως ναι, υπάρχει χώρα την Μεσόγειο με το όνομα «Ελλάδα». Παράλληλα να προετοιμάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς η Τουρκία είναι ήδη ενεργή σε τουλάχιστον τρεις πολέμους (Λιβύη, Συρία, Βόρειο Ιράκ).

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί