• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι ξέρουν ποιο θα είναι το τέλος τους: «Σε περίπτωση επίθεσης θα μας βοηθήσει το ΝΑΤΟ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι ξέρουν ποιο θα είναι το τέλος τους: «Σε περίπτωση επίθεσης θα μας βοηθήσει το ΝΑΤΟ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίσημη παραδοχή από Τούρκο αξιωματούχο.

Με αφορμή την επέτειο ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρέσβης στην Συμμαχία, Tacan İldem, προέταξε τον σπουδαίο ρόλο της χώρας του αλλά και τους δεσμούς που συνδέουν την Άγκυρα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Η Τουρκία έχει προβεί σε σημαντικές συνεισφορές στο ΝΑΤΟ.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ με τις μεγαλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία στηρίζεται στις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

Ο Τούρκος πρέσβης , ελέω της έντασης μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας στη Β.Συρία, δεν άργησε να αναφερθεί εμμέσως στα ρωσοτουρκικά.

Μόνο που δεν περιορίστηκε σε τυπικές διπλωματικές δηλώσεις αλλά προχώρησε σε ένα σενάριο που «τρέμει» ο κάθε Τούρκος.

Ο ίδιος μίλησε για το ενδεχόμενο εκτεταμένης επίθεσης κατά της Τουρκίας, κάτι που καθώς φαίνεται έχουν στα υπόψιν τους οι Τούρκοι ακόμη και σε κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο:

«Είναι αποδεκτό πως μία επίθεση που θα λάβει χώρα εις βάρος της Τουρκίας θα γίνει δεκτή ως επίθεση σε ολόκληρη την βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στην Τουρκία. Έχουν τοποθετηθεί συστήματα αεράμυνας στο εσωτερικό της χώρας , τα οποία έχουν την ικανότητα να αναχαιτίζουν πυραύλους από τη Συρία, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των αποτρεπτικών μέτρων.

Το ΝΑΤΟ μας προστατεύει και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα της Συρίας είναι σοβαρό και αυτό εκπέμπεται σε όλη τη Συμμαχία. Η Τουρκία είναι η άμυνα και η δύναμη του ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση»

.

Εν ολίγοις ο Τούρκος πρέσβης υπενθύμισε στην Συμμαχία το περίφημο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ στο οποίο ορίζεται πως αν οποιαδήποτε χώρα-μέλος δεχθεί επίθεση από κράτος εκτός της Συμμαχίας τότε προβλέπεται νατοϊκή στρατιωτική συνδρομή.

Πρόκειται για την «ρήτρα συλλογικής άμυνας της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ» η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5.

Μάλιστα πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε αναφερθεί στην συγκεκριμένη διάταξη αποκαλώντας την «πυρήνα του ΝΑΤΟ»:

«Το άρθρο 5 είναι ο πυρήνας του ΝΑΤΟ. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι: Ένας για όλους και όλοι για έναν. Όλοι οι δυνητικοί εχθροί γνωρίζουν ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο θα οδηγήσει σε μια συλλογική απάντηση της Συμμαχίας, κανένας εχθρός δεν θα μας επιτεθεί. Όλοι μαζί είμαστε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Το άρθρο 5 είναι μια υποχρέωση της συνθήκης. Περιμένω από όλους τους συμμάχους να ταχθούν υπέρ του.»

Το ερώτημα που δικαίως πλανάται έπειτα από τις παραπάνω δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη είναι ένα:

Από ποια χώρα κινδυνεύει με επίθεση η Τουρκία; Και μάλιστα σε σημείο ούτως ώστε να επικαλεστεί συνδρομή του ΝΑΤΟ;

Η Συρία συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, παρά το ότι ο συριακός στρατός του Άσαντ έχει ανακτήσει πολλά από τα εδάφη του.

Η τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη στο ΝΑΤΟ έρχεται σε μία περίοδο που ναι μεν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πολεμάνε τον Άσαντ στη Β.Συρία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο τουρκικά εδάφη από τον κουρασμένο λόγω του πολυετούς εμφυλίου συριακό στρατό.

(φωτο:screenshot)