Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεση στην Κίνα για την πανδημία- Τώρα στοχεύουν και τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα και τη Ρωσία ότι “επιτάχυναν” τη συνεργασία τους στην “προπαγάνδα” και την “παραπληροφόρηση” για τον νέο κορωνοϊό, σε μια νέα φραστική κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού πολέμου για την προέλευση της πανδημίας. “Πριν από την κρίση της Covid-19, είχαμε ήδη παρατηρήσει κάποιο επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής […]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα και τη Ρωσία ότι “επιτάχυναν” τη συνεργασία τους στην “προπαγάνδα” και την “παραπληροφόρηση” για τον νέο κορωνοϊό, σε μια νέα φραστική κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού πολέμου για την προέλευση της πανδημίας.

“Πριν από την κρίση της Covid-19, είχαμε ήδη παρατηρήσει κάποιο επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προπαγάνδα”, δήλωσε η Λία Γκάμπριελ, συντονίστρια του κέντρου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την ανάλυση και καταπολέμηση της ξένης προπαγάνδας.

“Αλλά με αυτήν την πανδημία, η συνεργασία επιταχύνθηκε γρήγορα”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο, αυτή η “σύγκλιση είναι το αποτέλεσμα του πραγματισμού των δύο παραγόντων, που θέλουν να διαμορφώσουν την ανάγνωση της πανδημίας Covid από την κοινή γνώμη προς το συμφέρον τους”.

Στα τέλη Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζίνπινγκ κατέληξαν σε άτυπη ανακωχή του φραστικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων σχετικά με την προέλευση της νόσου, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει ικανοποίηση που έβλεπε την Κίνα να μην διαδίδει πλέον θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο σχετικά με μια αμερικανική εμπλοκή.

Αλλά η ανακωχή κατέρρευσε γρήγορα.

“Βρώμικο πολιτικό παιχνίδι”

Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ειδοποιήσουν για την επιδημία και ότι κρύβουν το μέγεθός της. Και συνεπώς είναι “υπεύθυνες” για την παγκόσμια εξάπλωσή της, τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και την παρούσα πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Χειρότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποψιάζονται στο εξής ανοιχτά το Πεκίνο ότι έκρυψε ένα ατύχημα εργαστηρίου του, το οποίο θα μπορούσε να είναι η αιτία της πανδημίας. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι διαθέτει “τεράστιες αποδείξεις” που δείχνουν ότι ο ιός, φυσικής προέλευσης, προήλθε από ένα εργαστήριο της κινεζικής πόλης Ουχάν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν είχε τη “βεβαιότητα” γι αυτό.

Αλλά δεν αποκάλυψε κανένα από αυτά τα στοιχεία, και η εκδοχή αυτή, που δεν έχει επιβεβαιωθεί δημόσια από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροροφιρών, βασίζεται επί του παρόντος μόνο στις υποψίες αυτές.

Παραπληροφόρηση, απάντησε η κινεζική διπλωματία: ο Μάικ Πομπέο “δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία”, “γιατί δεν έχει κανένα”.

“Πίσω από τον τρόπο σκέψης ‘να κατηγορείτε πάντα την Κίνα’, κρύβεται ένα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι που κινούν άνθρωποι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που εκτρέπουν την προσοχή για πολιτικό συμφέρον”, διαμαρτυρήθηκε ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Τσούι Τιανκάι σε άρθρο στην εφημερίδα Washington Post.

“Μη αυθεντικοί” λογαριασμοί στο Twitter

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά με τη σειρά του ότι το Πεκίνο κλιμάκωσε εκ νέου την “επιθετική του εκστρατεία παραπληροφόρησης”, για να υπερασπιστεί την κινεζική διαχείριση της επιδημίας και να ασκήσει κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Λία Γκάμπριελ, οι κινεζικές αρχές “προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιεί από παλιά η Μόσχα”, “για να προκαλέσουν σύγχυση και να προσπαθήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η Covid δεν γεννήθηκε στην Κίνα.” “Παρατηρούμε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθετεί ρωσικές τακτικές”, καθώς “εκτιμά ότι αυτό πιάνει”, επέμεινε.

Εν προκειμένω, αυτές οι ίδιες “τεχνικές” χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Ρωσία για να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διπλωμάτης περιγράφει μια πολύ αυξημένη χρήση από το Πεκίνο “λογισμικών για την ανάπτυξη των θέσεών του στα κοινωνικά δίκτυα”, με ένα νέο “τεχνητό” δίκτυο “μη αυθεντικών λογαριασμών στο Twitter που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση της κινεζικής προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης”.

Το φαινόμενο είχε ήδη επισημανθεί από την Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, έκτοτε όμως ενισχύθηκε, είπε.

“Πολλοί λογαριασμοί στο Twitter Κινέζων διπλωμάτων έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση νέων συνδρομητών από τον Μάρτιο”, μια τάση που επιταχύνθηκε μέχρι τον Μάιο, εξήγησε η Λία Γκάμπριελ. Ο αριθμός των νέων συνδρομητών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα αυξήθηκε, για αυτούς τους λογαριασμούς του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, των εκπροσώπων του και των πρεσβειών του, από 30 ανά ημέρα κατά μέσο όρο που ήταν προηγουμένως σε πάνω από 720 ανά ημέρα, δήλωσε θεωρώντας τη σχέση με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα “πολύ πιθανή”.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί