Κύριο θέμα συζήτησης των δυο πρωθυπουργών ήταν η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, με την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών.
«Το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης αφορά όλη την Ευρώπη, θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των διακινητών, δεδομένων και των αποτελεσμάτων που πέτυχε η Ιταλία, με μείωση των αφίξεων δια της θαλάσσιας οδού, της τάξης του 50%», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, δε, ότι «η πρόληψη είναι βασικής σημασίας, η οποία πετυχαίνεται και χάρη στην συνεργασία με τις διάφορες χώρες προέλευσης».
Η Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, δήλωσε:
«Πρόκειται για συνεργασία σε ακτίνα τριακοσίων εξήντα μοιρών η οποία αφορά, κυρίως, τις αστυνομίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών μας. Στο μέλλον, όμως, θα θέλαμε και να εναρμονίσουμε περισσότερο τα νομικά μας πλαίσια».
«Θεωρώ ότι η συνεργασία αυτή, αφορά και την Interpol και τη Europol, oι οποίες θα έπρεπε να αποκτήσουν ειδικούς τομείς, για τον συγκεκριμένο σκοπό. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδιαφέρεται και για τη συνεργασία που αναπτύξαμε με τις χώρες της Αφρικής, με αναφορά και στους εθελοντικούς, επιδοτούμενους επαναπατρισμούς», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Ερωτηθείσα σχετικά με την συνεργασία με την Αλβανία και την δημιουργία δυο ιταλικών, κλειστών κέντρων στην βόρεια Αλβανία, για την μεταφορά αιτούντων άσυλο, η Μελόνι απάντησε:
«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοιου είδους κέντρα, για την επεξεργασία των αιτήσεων παροχής ασύλου. Αν φέρουν αποτελέσματα, όπως νομίζω ότι θα γίνει, θα αποτελεί μια νέα λύση και ως προς την αποθάρρυνση των διακινητών ανθρώπων. Για να λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά, θα χρειαστούν ακόμη λίγες εβδομάδες, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα».
Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε ότι στα κέντρα αυτά μπορεί να υπάρξει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι, όπως είπε «στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
«Μιλήσαμε για το σχέδιο συνεργασίας με την Αλβανία, το οποίο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Είναι, όμως, μέρος της ευρύτερης στρατηγικής πρόληψης. Από την μεριά μας, μπορώ να πω ότι επιστρέψαμε στον γνωστό, βρετανικό πραγματισμό», ολοκλήρωσε ο Κιρ Στάρμερ.
Οι δυο πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν την στήριξη της Ουκρανίας, με στόχο μια δίκαιη ειρήνη, και την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την ενίσχυση των ανθρωπιστικών βοηθειών προς το άμαχο πληθυσμό, στην Γάζα. Η Τζόρτζια Μελόνι και ο Κιρ Στάρμερ, τέλος, υπογράμμισαν ότι οι δυο χώρες τους σκοπεύουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική τους συνεργασία.
Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: epa-epa
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η επιλογή που πρέπει να κάνει η Δύση απέναντι σε Μόσχα και Πεκίνο
- Αφγανιστάν-Πακιστάν: Νεκροί σε εχθροπραξίες στη μεθόριο των δύο χωρών
- Θεσσαλονίκη: Μια πόλη “ζωντανό μουσείο” – Ιστορία και πολιτισμός συνυπάρχουν με τη σύγχρονη ζωή
- Οι κορυφαίες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο – Σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα και να μην αγχώνεστε
- Ηράκλειο: Ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα σε μετακινήσεις – Κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ
- Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν κατηγορεί την κυβέρνησή του για την αύξηση του πληθωρισμού
- Hellenic Train: Ανακοίνωση για το χθεσινό περιστατικό που αφορούσε την αμαξοστοιχία 2591 (Θεσσαλονίκη–Λάρισα)
- Βρετανία: “Χιλιομετρικό φόρο” στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
- Μακελειό στα Βορίζια: Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο τραυματίες που νοσηλεύονται στο ΠΑΓΝΗ
- «Πάγωσαν» Τραμπ και Κένεντι! Άνθρωπος σωριάστηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους (video)









