Ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Βιέννη και η επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα- Πότε περιμένουν κανονικότητα;

Οι δηλώσεις του προέδρου του Κλάδου Ξενοδοχείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βιέννης.

Μόνο από το 2023, ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Βιέννη αναμένει επιστροφή στα επίπεδα πριν από την κρίση της πανδημίας και μέχρι τότε θα χρειαστεί υποστήριξη, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του ο Ντομινίκ Σμιντ, ο πρόεδρος του Κλάδου Ξενοδοχείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βιέννης.

Κατά την άποψή του, μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε να επιτευχθεί ποσοστό πληρότητας 30% έως 40%- εάν οι τουρίστες από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Αυστρία και να επιστρέψουν στις χώρες τους χωρίς καραντίνα, ωστόσο αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να καταγραφούν κέρδη.

Βασικά, για να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία στη Βιέννη χρειάζονται χρόνο προετοιμασίας τριών εβδομάδων, και για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητο να είναι γνωστή η ημερομηνία ανοίγματος τους, ενώ θα αρκούσαν οι προϋποθέσεις-πλαίσιο, αναφέρει ο ίδιος.

“Εάν ανακοινωθεί ότι μας επιτρέπεται να ανοίξουμε μετά από ένα ορισμένο ποσοστό εμβολιασμού, αυτό βοηθά επίσης, γιατί τότε θα γνωρίζουμε επίσης χονδρικά πότε θα ξεκινήσουμε”, διευκρινίζει ο Ντομινίκ Σμιντ, σημειώνοντας ότι θεωρεί την Επιτροπή Ανοίγματος, που παρουσιάστηκε τώρα, όχι μόνο ως θετικό σημάδι για τον κλάδο, αλλά ως σημαντική προϋπόθεση: που θα πρέπει να δημιουργήσει προβλεψιμότητα.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στον ξενοδοχειακό κλάδο στη Βιέννη, με τις διανυκτερεύσεις μέσα στο 2020 να παρουσιάζουν τεράστια μείωση και να είναι κατά 73,9% χαμηλότερες από εκείνες το 2019, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τουρισμού της αυστριακής πρωτεύουσας.

Συνολικά, καταμετρήθηκαν 4,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέσα στην περασμένη χρονιά, έναντι του αριθμού-ρεκόρ του 2019, όταν οι διανυκτερεύσεις είχαν ανέλθει σε 17,6 εκατομμύρια.

Τα ξενοδοχεία έπρεπε να κλείσουν και πάλι για εβδομάδες από τον Νοέμβριο λόγω της πανδημίας – και προς το παρόν συνεχίζει να υπάρχει επίσημα απαγόρευση εισόδου και διαμονής στα ξενοδοχεία, με μοναδική εξαίρεση τους επαγγελματίες ταξιδιώτες .

Τον Δεκέμβριο – που κανονικά είναι ένας ένας ισχυρός μήνας για τον ξενοδοχειακό κλάδο – η βιεννέζικες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπέστησαν τεράστιες απώλειες, καθώς υπήρξαν μόνον 76.000 διανυκτερεύσεις, που σημαίνει μείωση κατά 95,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019.

Το 2020, οι πάροχοι καταλύματος της Βιέννης κατέγραψαν συνολικά 4.590.000 διανυκτερεύσεις, το ήμισυ των οποίων προέρχονταν από τουρίστες από δύο χώρες – την Αυστρία (1.278.000, σε σύγκριση με το 2019 μείον 58%) και τη Γερμανία (1.002.000, μείον 70%).

Στα στατιστικά στοιχεία εμφανίζονται με απόσταση στην τρίτη θέση οι διανυκτερεύσεις από την Ιταλία (188.000 διανυκτερεύσεις, μείον 78%) και ακολουθούν εκείνες από τη Βρετανία (139.000, – 81% ), τη Γαλλία (127.000, – 75%) και τις ΗΠΑ (123.000, – 88%).

Για το 2020 συνολικά, η αυστριακή πρωτεύουσα– η οποία, όπως σημειώνει η Υπηρεσία Τουρισμού Βιέννης, έχει την υψηλότερη πληρότητα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια – σε καλές εποχές της χρονιάς κατέγραψε μία πληρότητα κρεβατιών μόλις 22,3 % (2019: 61,9 τοις εκατό) και πληρότητα δωματίων μόνο περίπου 29% (2019: περίπου 80%).

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί