καθώς πολλοί Ρεπουμπλικανοί τάσσονται κατηγορηματικά κατά την υποβολής του κατηγορητηρίου στη Γερουσία.
«Θεωρώ ηλίθια τη διαδικασία αυτή. Πιστεύω ότι θα είναι αντιπαραγωγική», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Η χώρα είναι ήδη στις φλόγες και κάτι τέτοιο θα ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.
Με φόντο τις εκκλήσεις του νέου, Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ενότητα, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επισημαίνουν ότι αυτή η ιστορική δίκη θα επιτείνει τον «διχασμό». Μολονότι ακόμη και στελέχη που παραμένουν πιστά στον μεγιστάνα επιχειρηματία, όπως ο Ρούμπιο, αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι ο Τραμπ «φέρει ένα μέρος της ευθύνης» για την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, πολλοί θεωρούν ότι η παραπομπή του θα βλάψει τη χώρα. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν επίσης ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική και, με βάση αυτό, θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της δίκης.
Ο Τραμπ, ο οποίος τηρεί σιγή αφότου τον απέκλεισε το Twitter και αφού μετακόμισε στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, συνεχίζει να ασκεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα. Και οι λίγοι Ρεπουμπλικάνοι που κατήγγειλαν τον ρόλο που διαδραμάτισε στις ταραχές, επικρίνονται σφοδρά από τη βάση του κόμματος. Είναι όμως ελάχιστες οι πιθανότητες να τον καταδικάσουν, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της δίκης.
«Αν θέλουμε να ενωθεί η χώρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι σημαντική η απόδοση ευθυνών, η αλήθεια και η δικαιοσύνη», είπε στο Fox, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ για «υποκίνηση σε στάση».
Ο Ρόμνεϊ ήταν ο μόνος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που καταδίκασε τον Τραμπ στην πρώτη δίκη του, τον Φεβρουάριο του 2020, για την ουκρανική υπόθεση. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε τότε από τη Γερουσία, που ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την Τετάρτη, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία: έχουν 50 έδρες, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι και σε περίπτωση ισοψηφίας την καθοριστική ψήφο δίνει η Δημοκρατική αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Ωστόσο, για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζονται πλειοψηφία των δύο τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι 17 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να τον κρίνουν ένοχο. Σήμερα φαίνεται δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτές οι ψήφοι μολονότι ο ισχυρός επικεφαλής τους, ο Μιτς Μακόνελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της ενοχής του Τραμπ.
Αργά αύριο το απόγευμα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδας), θα κατατεθεί στη Γερουσία το κατηγορητήριο, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Η δίκη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις 9 Φεβρουαρίου. «Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα» από την πρώτη δίκη, που κράτησε 21 ημέρες, ανέφερε η Δημοκρατική βουλευτής Μάντλιν Ντιν, μία εκ των «κατηγόρων» του Τραμπ.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά και τα δύο ρεύματα στο μπλόκο των Μαλγάρων – Πότε ξανακλείνουν
- Γαλλία: Η Μπριζίτ Μπαρντό “ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ που πρέπει να διαφυλάξουμε”
- Χάος στην Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες κοντά στη Μάλαγα, vid
- Διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων στον κόμβο του Ορμενίου και το Τελωνείο των Κήπων
- Tηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ευρωπαίων ηγετών και Τραμπ – Ζελένσκι προβλέπεται για σήμερα
- Οικογενειακή τραγωδία στου Γκύζη: Άνδρας μαχαίρωσε τη σύζυγο του και αυτοκτόνησε
- Ταύρος: Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών – Μαχαίρωσε την υπάλληλο και την κλείδωσε
- Τραμπ για εκεχειρία Ταϊλάνδης-Καμπότζης: «Ίσως οι ΗΠΑ να έχουν γίνει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ηνωμένα Έθνη»
- Κάποτε ήταν αλλιώς σε ό,τι αφορά τις γιορτές: Η Δυτική Ευρώπη αντικρίζει το σήμερα
- Η Κίνα ξεκίνησε να φτιάχνει το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο – Πιάνει τα 700 χλμ /ώρα σε 2 δευτερόλεπτα, vid









