«Είναι μια ηχηρή επιτυχία, η οποία υπογραμμίζει το ισχυρό αίτημα για αλλαγή, για ασφάλεια και για δουλειές», έγραψε στο X ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας. «Φόβος; Τρόμος; Κίνδυνος; Όχι, ονομάζεται Δημοκρατία. Μια άλλη Ευρώπη είναι δυνατή».
Ο στρατηγός που έγινε πολιτικός Ρομπέρτο Βανάτσι , ο ηγέτης του νέου ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέλλον (FnV), ήταν επίσης ενθουσιασμένος. «Η Ευρώπη αλλάζει», δήλωσε ο Βανάτσι. «Nessun dorma (κανείς ας μην κοιμηθεί)», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας τον τίτλο της εμβληματικής άριας από την τελευταία πράξη της όπερας Τουραντό του Πουτσίνι.
Κόμματα της ιταλικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχία, λέγοντας ότι η νίκη της AfD δείχνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κίνδυνο. «Το 44% της ψήφου που πέτυχε η Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Σαξονία δεν είναι απλώς ένα τοπικό γεγονός», δήλωσε ο Σάντρο Ρουοτόλο, ευρωβουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). «Είναι μια ένδειξη που θα πρέπει να ανησυχήσει όλη την Ευρώπη. Ένα αποτέλεσμα αυτού του μεγέθους στη Γερμανία, όπου η μεταπολεμική δημοκρατία οικοδομήθηκε εν μέρει με βάση τη συνεννόηση ότι αυτό που συνέβη δεν πρέπει να επαναληφθεί, καλεί για στοχασμό σε βάθος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-ANSA









