Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ αξίωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει στη διάλυση επιτροπής έρευνας μετά τις «αντισημιτικές» δηλώσεις ενός από τα μέλη της, εντείνοντας την πίεση στον διεθνή οργανισμό.
Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ ερευνά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.
Σε συνέντευξή του που μεταφορτώθηκε την 25η Ιουλίου στον ιστότοπο Mondoweiss, ο ινδός ειδικός Μιλούν Κοθάρι, ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής, είπε μεταξύ άλλων: «είμαστε απογοητευμένοι διότι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, ελεγχόμενοι κατά μεγάλο μέρος τους από το εβραϊκό λόμπι, καθώς και ορισμένες συγκεκριμένες ΜΚΟ αφιερώνουν πολύ χρήμα για να μας δυσφημίσουν».
«Αυτά τα αντισημιτικά σχόλια αμαυρώνουν ολόκληρο τον ΟΗΕ», ανέφερε ο κ. Λαπίντ σε επιστολή του στον κ. Γκουτέρες. Κάλεσε να «καθαιρεθούν τα τρία μέλη της επιτροπής και η επιτροπή αυτή να διαλυθεί», καθώς την κατηγόρησε πως «τροφοδοτεί» τον αντισημιτισμό. Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Την Παρασκευή, η πρεσβεύτρια του Ισραήλ στη Γενεύη, η Μεϊράβ Εϊλόν Σαχάρ, αξίωσε επίσης να διαλυθεί επιτροπή.
Η πρόεδρος της επιτροπής αυτής, η Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι, τόνισε ότι τα σχόλια του κ. Κοθάρι «μοιάζουν να αποσπάστηκαν εσκεμμένα από το πλαίσιό τους» και ότι αντανακλούσαν την «απογοήτευση της επιτροπής μπροστά στη μόνιμη έλλειψη συνεργασίας του Ισραήλ» με τους ειδικούς.
Ο κ. Λαπίντ απέρριψε τις εξηγήσεις της κυρίας Πιλάι.
Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, η επιτροπή έκρινε ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και η πολιτική διακρίσεων σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι «οι κύριες αιτίες» των εντάσεων και της αστάθειας.
unsplash
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Θεσσαλονίκη: Υπό κράτηση παραμένει η 77χρονη μετά το θάνατο του 82χρονου συζύγου της στα Κουφάλια
- Σοκ στην Αγία Παρασκευή: 19χρονος εκβίαζε ανηλίκους – Τους είχε αποσπάσει πάνω από 11.000 ευρώ
- Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο
- Απίστευτο: Οπαδός της Εθνικής Αγγλίας πουλάει το σπίτι του για να ακολουθήσει την ομάδα στο Μουντιάλ
- Ο απίστευτος λόγος που οι αρχές του Ιράν έκλεισαν καταστήματα αλυσίδας καφέ στην Τεχεράνη – ΦΩΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο Συνέδριο του κόμματος
- Συναγερμός στο Παρίσι για την απόπειρα επίθεσης εναντίον αμερικανικής τράπεζας – Δύο νέες συλλήψεις
- Πολυπληθής η παρουσία του κοινού σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821
- Αλέξης Τσίπρας: Στις επόμενες εκλογές η ΝΔ θα έχει αντίπαλο την ανασυγκροτημένη προοδευτική παράταξη
- Θεσσαλονίκη: Χρήσιμος αλλά ανεπαρκής ο Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης λένε εκπρόσωποι της Τ.Α.








