Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κάνει λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» της Ουκρανίας

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης της Γερμανίας από το 2017 έως το 2018, λέει ότι η σημερινή κυβέρνηση στο Βερολίνο μπορεί και πρέπει να αμυνθεί ενάντια στις «θεωρίες συνωμοσίας» που τις εκφράζουν αξιωματούχοι όπως ο Ουκρανός πρεσβευτής Αντρέι Μέλνικ.

Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε το Der Spiegel την Κυριακή, ο Γκάμπριελ περιέγραψε ως «επικίνδυνη» την αφήγηση που διατύπωσε ο Ουκρανός εκπρόσωπος στο Βερολίνο, σύμφωνα με την οποία ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ «επί δεκαετίες είχε δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης με την Ρωσία». Μέλη της σημερινής κυβέρνησης φέρονται μάλιστα να εμπλέκονται.

Ο Μέλνικ ισχυρίστηκε ότι ο Σταϊνμάγερ και ολόκληρο το γραφείο της Μέρκελ βοήθησαν την Μόσχα να «συνοργανώσει» το λόμπι της στη χώρα – έναν ισχυρισμό που ο Γκάμπριελ απέρριψε ως «αναληθή και κακόβουλο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση «είχε κάνει περισσότερα από άλλες στην Ευρώπη για να στηρίξει την Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έσπευσε να σχολιάσει το άρθρο του Γκάμπριελ. Σε μια ανάρτηση στο Telegram, υποστήριξε ότι άνθρωποι όπως ο Μέλνικ τρομοκρατούν ανθρώπους με ουκρανικά και ρωσικά διαβατήρια στην Ουκρανία. καθώς και απειλώνούν την Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια».


Η Ζαχάροβα είπε ότι οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο θα πρέπει να προσπαθήσουν να φανταστούν πώς θα ένιωθαν «αν ένα τέτοιο τέρας αναπτυσσόταν κοντά στη Γερμανία», απλώς και μόνο επειδή «η Ουάσιγκτον ήθελε να μετατρέψει μια γειτονική χώρα σε «όπλο» που θα έπληττε τους Γερμανούς».

photo youtube

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί