Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής ευχαριστεί τη Ρωσία για την προσφορά δωρεάν προμηθειών σιτηρών

Οι αφρικανικές χώρες είναι ευγνώμονες για την προσφορά της Ρωσίας για δωρεάν προμήθειες σιτηρών, δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών την Παρασκευή στην Αγία Πετρούπολη. Οι συνομιλίες ήταν αφιερωμένες στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ραμαφόσα είπε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο κύριος στόχος των αφρικανικών αντιπροσωπειών δεν ήταν να έρθουν στην Αγία Πετρούπολη για να ζητήσουν δωρεάν προμήθειες σιτηρών από τη Ρωσία, αλλά οι αφρικανικές χώρες ήταν ωστόσο ευγνώμονες για την προσφορά της Ρωσίας σε όσους είχαν ανάγκη.


Ο Πούτιν είπε νωρίτερα στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής ότι η Ρωσία θα προμηθεύει σιτηρά στις αφρικανικές χώρες σε εμπορική βάση καθώς και δωρεάν.


Στις 18 Ιουλίου, η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας , κοινώς γνωστή ως συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία προέβλεπε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών κατά το περασμένο έτος έληξε, καθώς η Ρωσία δεν ανανέωσε τη συμμετοχή της στη συμφωνία. Η Μόσχα τόνισε ότι το στοιχείο της συμφωνίας για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων δεν είχε εκπληρωθεί.


Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και Οικονομικό και Ανθρωπιστικό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στη ρωσική πόλη της Αγίας Πετρούπολης από τις 27 έως τις 28 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Azali Assoumani δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αφρικανικές χώρες ήταν πολύ ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη.


“Πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα, έχουμε κεφάλαιο, τώρα εξάγουμε τις πρώτες ύλες μας, και στη συνέχεια αυτές οι μεταποιημένες πρώτες ύλες επιστρέφονται σε εμάς και τις αγοράζουμε σε υψηλή τιμή. Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό καθώς έχει δείξει ετοιμότητα και το κάνει ήδη σε πολλές χώρες… Πιστεύω λοιπόν ότι θα τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα των συναντήσεών μας», είπε ο Ασουμανί στους δημοσιογράφους.

(photo: αμπε-EPA-HOST)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί