Στην πρώτη ανάγνωση σήμερα, οι Ρώσοι βουλευτές υιοθέτησαν την πρόταση νόμου που απαγορεύει να θέσουν υποψηφιότητα σε βουλευτικές εκλογές πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί εξτρεμιστικές. Χθες Δευτέρα ξεκίνησε στη Μόσχα η διαδικασία για να κηρυχθούν εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Κατά της Διαφθοράς (FBK) του Ναβάλνι και τα περιφερειακά παραρτήματά του.
Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές από το 2017. Κρατείται αφού καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε φυλάκιση 2,5 ετών για μια υπόθεση απάτης που χρονολογείται από το 2014.
Το κείμενο που ψηφίστηκε σήμερα απαγορεύει σε κάθε άτομο που έχει εμπλακεί σε «εξτρεμιστική» οργάνωση να έχει την ιδιότητα του βουλευτή. Αναδρομικά, στοχεύει κάθε πρόσωπο που είχε θέση ευθύνης σε τέτοια οργάνωση μέχρι και πέντε χρόνια πριν από τον χαρακτηρισμό της ως «εξτρεμιστική». Για τα απλά μέλη ή η τους συμπαθούντες αυτό το χρονικό διάστημα μειώνεται σε τρία χρόνια.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 293 βουλευτές, ωστόσο 45 τάχθηκαν κατά και ακούστηκαν επικριτικά σχόλια από ορισμένα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Δίκαιης Ρωσίας. «Παραβιάζονται τόσα συνταγματικά άρθρα (σ.σ. με αυτό το νομοσχέδιο) που δεν ξέρω πώς μπορούμε να το συζητάμε και πώς γίνεται να ψηφίζουμε υπέρ», είπε χαρακτηριστικά ο Βαλέρι Γκαρτούνγκ, του κόμματος Δίκαιη Ρωσία.
Για να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση από τη Δούμα και κατόπιν από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω Βουλή. Η δεύτερη ανάγνωση έχει καθοριστεί για τις 25 Μαΐου.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Πούτιν για τη Σελήνη μετά το 2030
- Είπαν τα κάλαντα στον Ν. Ανδρουλάκη
- Λονδίνο: Στο Μουσείο Ντίκενς αναβιώνει το πνεύμα των Χριστουγέννων της Βικτωριανής Εποχής
- Κι όμως, τα μπάνια… συνεχίζονται στην «εμπλόλεμη» Οδησσό, vid
- Γιατί δεν συμβαίνει στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης;
- Γάλλοι αγρότες πυρπολούν σημαίες της Ε.Ε., vid
- Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από έξι νεαρούς
- Θεσσαλονίκη: Επεισοδιακή σύλληψη 14χρονου δικυκλιστή – Έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε δρόμους της Τούμπας
- Μπλόκα: Σε ποια σημεία δύο αυτοκινητόδρομων της Δυτικής Ελλάδας εκτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων
- Παπαθανάσης: Νέα αύξηση €250 εκατ. του προϋπολογισμού για νέες τουριστικές ΜμΕ
Κύρια Θέματα









