Ο Πούτιν ΕΚΛΕΙΣΕ πριν λίγο την στρόφιγγα σε Πολωνία-Βουλγαρία! Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Ντόμινο εξελίξεων...

Η ρωσική Gazprom επιβεβαίωσε σήμερα την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία λόγω άρνησης πληρωμής σε ρούβλια.

Όταν και έγινε γνωστό ότι θα κλείσουν οι στρόφιγγες, το βουλγαρικό υπουργείο ανέφερε πως έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και την διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, η οποία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της με τις εισαγωγές από την Gazprom.

Νωρίτερα, η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από το πρωί της Τετάρτης. Η είδηση αυτή οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε λιγότερο από 30 μέρες λήγει η προθεσμία πληρωμής της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου, της προγραμματισμένης δόσης για την παραλαβή ποσοτήτων του καυσίμου από τη Gazprom.

Σύμφωνα με τον οικονομικό ταχυδρόμο, ως προς τον τρόπο πληρωμής που απαιτούν η Μόσχα και η Gazprom «υπάρχει χρονικό περιθώριο σχετικά με τον καθορισμό της τελικής στάσης που θα τηρήσει η δημόσια επιχείρηση». Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως για το θέμα αυτό, δηλαδή στο αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πληρώσει την επόμενη δόση σε ευρώ κι έπειτα μέσω λογαριασμού που θα της ανοίξει η Gazprom Bank θα γίνει η μετατροπή του ποσού σε ρούβλια, υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περίπτωση βίαιης διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου που φτάνει στο Εθνικό Σύστημα μέσω του Turk Stream και του βουλγαρικού αγωγού.

Αυτό που σώσει την Ελλάδα μέχρι στιγμής (ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ) είναι δυστυχώς η Τουρκία, καθώς προς ώρας δεν υπάρχει θέμα να κοπεί το αέριο στην γείτονα, δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί