Ο Παγκόσμιος Νότος αποτρέπει την «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι – Σημαντική ήττα για την Δύση

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι περισσότερες χώρες BRICS και οι ηγετικές δυνάμεις του Παγκόσμιου Νότου, για τον οποίο σας έχει ενημερώσει το ΕΛ, ανακοίνωσαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην διάσκεψη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην Ελβετία.

Η ακύρωση της διάσκεψης της Ουκρανίας από τον Παγκόσμιο Νότο χαρακτηρίζεται ως μεγάλη ήττα για την Δύση.

Γράφει το Russia Today:

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην διάσκεψη για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην Ελβετία. Η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει το ανούσιο αυτού του γεγονότος. Είναι ήδη γνωστό ότι η φιλοουκρανική συνάντηση στην Ελβετία θα αγνοηθεί από τις περισσότερες χώρες των BRICS και τις ηγετικές δυνάμεις του Παγκόσμιου Νότου. Γιατί όμως η «φόρμουλα ειρήνης» του Ζελένσκι απέτυχε παγκοσμίως και τι σημαίνει αυτό για τη Δύση;

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει την πλήρη άσκοπη διάσκεψη κορυφής της Ουκρανίας στην Ελβετία. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην 32η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (CFDP). Κατά τη γνώμη του, οι διοργανωτές της εκδήλωσης επιδίδονται σε «κατάφωρη ανοησία» και το γνωρίζουν.

«Επομένως, δεν πρόκειται για την επίτευξη ειρήνης, αλλά για να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες εναντίον της Ρωσίας», είπε. (…) Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέκρινε επίσης την ελβετική διάσκεψη. «Δεν έχει νόημα να συζητάμε για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας», τόνισε.

(…)

Η διάσκεψη ειρήνης στην Ελβετία εγείρει πολλά ερωτήματα από τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου. Ο επίσημος εκπρόσωπος του Νοτιοαφρικανού προέδρου, Vincent Magwenya, δήλωσε στο TASS ότι ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa δεν σχεδιάζει να παραστεί στην εκδήλωση, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του αρχηγού κράτους της Νότιας Αφρικής ανέφερε ως λόγο αυτής της απόφασης «συνταγματικές διαδικασίες» που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο αρχηγός του κράτους της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε επίσης ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει στη διάσκεψη ειρήνης. Σύμφωνα με το περιφερειακό τμήμα του καναλιού CNN , ο αρχηγός του κράτους της νοτιοαμερικανικής χώρας δεν βλέπει κανένα νόημα στην προσωπική του παρουσία σε μια εκδήλωση στην οποία δεν θα λάβουν μέρος και τα δύο μέρη της σύγκρουσης. Τονίζεται ότι η Βραζιλία ανέκαθεν επέμενε στην σημασία του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η χώρα δεν είναι σίγουρη για την επιτυχία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Η Ινδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την τελική της απόφαση για τη συμμετοχή στη διάσκεψη,  ανέφερε το TASS σε άλλη είδηση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας επανέλαβε την ετοιμότητα του Νέου Δελχί να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης.Η διάσκεψη της Ουκρανίας στην Ελβετία είναι πιθανό να αγνοηθεί από την Αλγερία, την Βενεζουέλα, την Γκάνα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ινδονησία, το Ιράν, το Καμερούν, την Μαλαισία, την Νιγηρία, την Σαουδική Αραβία, την Σενεγάλη, την Συρία, την Αιθιοπία, καθώς και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Νότιας Αμερικής .

Ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι η ελβετική διάσκεψη δεν αποσκοπεί στην κατάπαυση του πυρός, αλλά στη διεκδίκηση της δυτικής ηγεμονίας. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων με τις οποίες προτείνεται η φόρμουλα του Ζελένσκι στην πραγματικότητα δεν αφήνει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί αποτελεσματική συναίνεση στην εκδήλωση.

«Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου και ειδικά οι χώρες BRICS βλέπουν πως στην ελβετική διάσκεψη λείπει το πιο σημαντικό πράγμα: Η δυνατότητα ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αντίθετα, με αφορμή αυτό το γεγονός, τα δυτικά κράτη θέλουν να αποσύρουν κάθε διεθνή υποστήριξη από Μόσχα και να συμβάλουν στην πλήρη απομόνωσή της», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Alexander Rahr.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξακολουθούν να αρνούνται την πιθανότητα συμφωνίας για τις εδαφικές απώλειες της Ουκρανίας προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση. Πιστεύουν σοβαρά ότι η κατάσταση μπορεί ακόμα να αλλάξει στο πεδίο της μάχης. Οι χώρες BRICS, από την άλλη πλευρά, έχουν αντίθετη άποψη», σημειώνει.

«Οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν ισχυρές πιέσεις από τις δυτικές δυνάμεις στην διάσκεψη ειρήνης στην Ελβετία. Πιθανότατα θα πειστούν να υποστηρίξουν την φόρμουλα του Ζελένσκι. Προς μεγάλη απογοήτευση των ΗΠΑ και ΕΕ, οι χώρες BRICS δεν θα συμφωνήσουν σε τέτοιους όρους», τονίζει ο ειδικός.

«Η άρνηση των κορυφαίων πολιτικών του Παγκόσμιου Νότου να συμμετάσχουν στην ελβετική ειρηνευτική διάσκεψη αντικατοπτρίζει μια διπλωματική αποτυχία εκ μέρους της Βέρνης να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα ολόκληρης της συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Vadim Trukhachev, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ξένων Περιφερειακών Σπουδών. και Εξωτερικής Πολιτικής στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο για ανθρωπιστικές επιστήμες.

«Η άρνηση της παρουσίας του στην Ελβετία επιβεβαιώνει ότι ο Παγκόσμιος Νότος δεν θα ανταλλάξει την δική του κυριαρχία για την ευημερία του γραφείου του Ζελένσκι», καταλήγει.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί