«Η δημοκρατία που επικράτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μια παράμετρος και ένα παράδειγμα της καλύτερης διακυβέρνησης που είχαμε τα τελευταία 70 χρόνια, αλλά (ο Τραμπ), με τον τρόπο που ενεργεί προσπαθεί να παρουσιάζεται ως αυτοκράτορας του κόσμου”, είπε ο Λούλα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας τόνισε επίσης ότι οι δασμοί Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσουν υψηλότερο πληθωρισμό, επικρίνοντας τις εμπορικές πολιτικές του Ρεπουμπλικανού ένοικου του Λευκού Οίκου. Ο Λούλα επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αμοιβαία μέτρα αν ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει με την επιβολή δασμών στην μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. «Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
Αναφερόμενος παράλληλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου και στις βάρος του κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Τρίτη για απόπειρα πραξικοπήματος, ο Λούλα δήλωσε ότι αν ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος κριθεί ένοχος σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να φυλακιστεί.
«Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές», τόνισε ο Λούλα. «Αν αποδειχθούν αληθινές, ο μόνος τρόπος είναι να συλληφθεί αυτός και άλλοι εμπλεκόμενοι. Προφανώς θα έχουν δικαίωμα υπεράσπισης, αλλά αν αποδειχθεί, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τους καταδικάσουν», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.
Η βραζιλιάνικη εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Μπολσονάρου, του υποψηφίου αντιπροέδρου του και άλλων 33 υπόπτων. Κατηγορούνται ότι «υποκίνησαν και εκτέλεσαν ενέργειες που αντίκεινται στις τρεις εξουσίες του δημοκρατικού κράτους δικαίου».
Το κατηγορητήριο υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα κινηθεί διαδικασία ή όχι. Το κείμενο διευκρινίζει πως ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται για σχέδιο «πραξικοπήματος», «απόπειρα βίαιης κατάλυσης» του δημοκρατικού πολιτεύματος και σύσταση και συμμορία που ήταν μάλιστα «ένοπλη».
Σε περίπτωση διεξαγωγής δίκης, ο Μπολσονάρου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, να του επιβληθεί ποινή 12 ως 40 ετών κάθειρξης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ιράκ κλείνει τον εναέριο χώρο του, εν μέσω βομβαρδισμών των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
- Διάγγελμα Τραμπ: Ξεκινήσαμε μαζική πολεμική επιχείρηση κατά του Ιράν – Video
- Έπος: Προσέλαβε τον κορυφαίο μίμο του Τομ Κρουζ μόνο για τον εαυτό του! Πώς αντέδρασε, vid
- “Κολλημένοι” στις οθόνες των κινητών: Τι δείχνει η έκρηξη στα σύντομα βίντεο των social media
- Ισραηλινά πλήγματα και στο νότιο Λίβανο
- ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες της Αττικής στις 4 Μαρτίου
- Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στη Βολιβία: Έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα – Τουλάχιστον 20 νεκροί, vid
- Με αμερικανική συμμετοχή οι βομβαρδισμοί στο Ιράν – Χτυπήθηκαν κυβερνητικοί στόχοι, vid
- Αγοράκι από την Κίνα ορκίζεται να κάνει σχοινάκι για κάθε like…Και μετά συνέβη αυτό!
- Η ΕΕ ζητά αποκλιμάκωση των μαχών Αφγανιστάν – Πακιστάν
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΑΔΕΔΥ
ΚΗΦΙΣΟΣ
ΝΕΟΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΝΦΙΑ
ΒΡΟΧΕΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΜΜ
ΓΙΟΡΤΗ
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ









