Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του δεξιού Εθνικού Συναγερμού και επικεφαλής της ομάδας των Πατριωτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να απορρίψουν την «υποταγή» στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την Γροιλανδία και να απαντήσουν με σθένος.
«Η υποταγή μας θα ήταν ιστορικό λάθος», είπε ο ευρωβουλευτής σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μιλώντας για «κατάφωρο εμπορικό εκβιασμό» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου.
Ο Μπαρντελά ζήτησε να ενεργοποιήσει η ΕΕ «χωρίς χρονοτριβή» τον ευρωπαϊκό μηχανισμό καταστολής του καταναγκασμού (ACI), που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων στους δημόσιους διαγωνισμούς της ΕΕ και απαγορεύει ορισμένες επενδύσεις τους. Ζήτησε επίσης να ανασταλεί «αμέσως» η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Οι κυριότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν ήδη ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλεται η επικύρωση της συμφωνίας λόγω των απειλών του Τραμπ.
Πέρυσι, ο Μπαρντελά είχε ομολογήσει ότι «θαυμάζει» τον Τραμπ για τον πατριωτισμό του και ότι τρέφει ένα «σύνδρομο του μικρού αδελφού» απέναντί του. Εξήγησε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί το κόμμα του «προνομιούχο συνομιλητή» των Αμερικανών.
Τι άλλαξε;
Οι εξελίξεις συνεχίζονται…
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η Ρωσία κάλεσε τους πρεσβευτές Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας για να διαμαρτυρηθεί μετά την επίθεση με πυραύλους Storm Shadow
- Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο δεν συμβάλλει στην ειρήνη
- Άνοιξε η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων
- «Ανέβασαν» σε ένα «Matrix» τον εγκέφαλο μιας μύγας: «Ακολουθούν οι άνθρωποι» – Vid
- Παπανδρέου για Ιράν: Μια διεθνής τάξη που υποχωρεί μπροστά στους ισχυρούς, δεν συνιστά τάξη
- Ερευνητές ζητούν αυστηρότερους κανόνες για παιδικά παιχνίδια με A.I. – Τι έδειξε έρευνα
- Τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα αριθμό αμερικανικών επιθέσεων προαναγγέλλει Υπ. Πολέμου των ΗΠΑ
- «Παγωμάρα» στην Ε.Ε. μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
- Αίγιο: Φωτιά στην περιοχή Αρραβωνίτσα
- Κούβα: Ξεκινήσαμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ









