Η Γαλλία θα παραδώσει «εντός των επόμενων ημερών» αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster στην Ουκρανία, καθώς και καταδιωκτικά αεροσκάφη Mirage, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη βιντεοδιάσκεψη των συμμάχων του Κιέβου.
«Θα παραδώσουμε τις επόμενες ημέρες επιπρόσθετους πυραύλους Aster, νέα Mirage και νέα προγράμματα εκπαίδευσης» ανέφερε ο Μακρόν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει δώσει στην Ουκρανία τρία από τα έξι Mirage 2000 που της είχε υποσχεθεί, κυρίως για τις ανάγκες εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων. Το ένα από αυτά καταρρίφθηκε τον Ιούλιο.
Οι πύραυλοι Aster 15 και 30 κατασκευάζονται σε συνεργασία με την Ιταλία και λειτουργούν με το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T MAMBA, το ιταλογαλλικό αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος PATRIOT. Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει αδιευκρίνιστο αριθμό πυραύλων στους Ουκρανούς, οι οποίοι όμως ζητούν περισσότερους για την άμυνά τους.
«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας και τις πιέσεις στη Ρωσία», υπογράμμισε ο Μακρόν στους ηγέτες της Συμμαχίας των προθύμων.
Στη σύνοδο αυτή συμπροεδρεύουν ο Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Οι διεθνιστές της Δύσης συνεχίζουν να διατηρούν το μέτωπο της Ουκρανίας ανοιχτό.
Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αποστέλλονται στην «κρεατομηχανή» της σύγκρουσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-AFP POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πορτογαλία: “Nέκρωσαν” οι δημόσιες υπηρεσίες στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών
- ΟΣΕΘ: Προσωρινή κατάργηση στάσης στην οδό Τζων Κέννεντυ στην Πυλαία για την γραμμή “58”
- Ισπανία: Συνελήφθη για κλοπή ρολογιών πολυτελείας η οικιακή βοηθός του Ίκερ Κασίγιας
- ΕΛΣΤΑΤ: Περαιτέρω ανατιμήσεις 2,2% τον Σεπτέμβριο στα οικοδομικά υλικά
- Ηράκλειο: Εντοπίστηκε κρατούμενος με ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες είχε αποβάλει από τον οργανισμό του
- Σε 879 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων
- H σύνδεση της Θεσσαλονίκης με όλο τον κόσμο στο επίκεντρο της συνάντησης Αγγελούδη – Τζιτζικώστα
- Θεσσαλονίκη: Καταγγέλθηκε ψευδώς από τα παιδιά της για “βασανιστήρια”- Γυναίκα αθωώθηκε στο Εφετείο
- ΟΗΕ: “H Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας”
- Ισχυρισμός «βόμβα»: «Ουκρανικό δίκτυο δολιοφθοράς σε διάφορα μέρη της Ευρώπης»









