Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε χθες με εφήβους, επί μία ώρα, για τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή τους οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας έτσι μια δημόσια συζήτηση την οποία ελπίζει να επεκτείνει σε όλη τη χώρα.
Ο Μακρόν που προγραμματίζει και άλλες τέτοιες συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες, ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συνταχθούν οι πρώτες προτάσεις για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων του διαδικτύου στην ψυχική υγεία των νέων και τη δημοκρατία.
Έπειτα από ένα πρώτο «ραντεβού» με εμπειρογνώμονες και παράγοντες του τομέα, στις 28 Οκτωβρίου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν συναντήθηκε σήμερα με καμιά δεκαριά μαθητές γυμνασίου και λυκείου στο Ροσφόρ, σε πιο «χαλαρές» συνθήκες. Οι νέοι, καθισμένοι σε κύκλο γύρω του σε μια αίθουσα του γυμνασίου Λα Φαγιέτ, μακριά από τις κάμερες, απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του προέδρου. Η συζήτηση πολύ γρήγορα έφτασε στον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες, στον ρόλο των γονιών τους και τους πιθανούς κινδύνους των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Μαρτέν Ντ., 17 ετών, αφηγήθηκε ότι έπειτα από μια «σχολική απογοήτευση», «εθίστηκε» στο διαδίκτυο και περνούσε έξι με επτά ώρες την ημέρα κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τηλεφώνου του. Κάποια στιγμή αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια ενός καθηγητή του και «πλήρωσε μια εφαρμογή για να πάθει εμπλοκή» η συσκευή του.
Οι περισσότεροι απορρίπτουν πάντως την πλήρη απαγόρευση των συσκευών. Ο πρόεδρος Μακρόν προτείνει να απαγορευτεί σε νέους κάτω των 15 ετών η εγγραφή σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Στο γυμνάσιο, ήμουν στις πλατφόρμες όλη την ημέρα. Αλλά στο λύκειο τις χρησιμοποιούσα περισσότερο ως βοήθημα, όχι ως εθισμό», είπε μια μαθήτρια λυκείου. Όπως και η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν στις επαναλήψεις και τις ασκήσεις, συμφώνησε μια συμμαθήτριά της.
«Δεν μπορούμε να τα κλείσουμε όλα, όμως αναλαμβάνουμε την ευθύνη του κινδύνου; Θα χρειαστεί να ευαισθητοποιηθούν επίσης οι γονείς και οι καθηγητές», σχολίασε ο πρόεδρος Μακρόν.
Ένας καθηγητής, που είχε αποδοκιμάσει την πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν για τις πλατφόρμες, εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι γονείς αντιδρούν αρνητικά και «δεν θέλουν τα παιδιά τους να ξεκολλήσουν από τα κινητά τηλέφωνά τους». Ο ίδιος είπε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία και αγόρασε κουτιά στα οποία οι μαθητές μπορούν να αφήσουν το τηλέφωνό τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
«Εγώ, δεν ανήκω στη γενιά που το έζησε αυτό», παραδέχτηκε ο Μακρόν. Αλλά «δεν προτίθεμαι να δώσω το διαθέσιμο χρόνο του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα συναισθήματα των εφήβων μας, σε ανθρώπους που θέλουν πάνω απ’ όλα να διαφημίσουν προϊόντα», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ – EPA-CONSOLIDATED NEWS PHOTOS POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Απεβίωσε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ένας από τους κορυφαίους προπονητές της γενιάς του
- Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν
- Και στο Ντουμπάι, φεστιβάλ σκύλων σαν να μην συμβαίνει τίποτα
- Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Επιστροφή στον διάλογο και σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας στα Στενά του Ορμούζ
- Στενά του Ορμούζ: Το σχέδιο που απειλεί σημαντικά το δολάριο και μπορεί να φέρει νέα δεδομένα
- Ιδιοκτήτρια ενός άτακτου γάτου στη Γαλλία κλήθηκε από δικαστήριο να… πληρώσει 100 ευρώ στον γείτονά της
- Artemis II: Εντυπωσιάζουν οι νέες φωτογραφίες της Γης από την αθέατη πλευρά της Σελήνης
- Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο – Εισήγαγε ναρκωτικά από ΗΠΑ Ισπανία και Βρετανία
- Τι επέτρεψε η Πορτογαλία σε αμερικανικά αεροσκάφη, αρκεί να μην βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές στο Ιράν
- Το βίντεο έγινε παγκόσμιο viral: Επικίνδυνο ψάρι δαγκώνει θανάσιμα ακόμη και κομμένο στα 2









