Καταστάσεις σκληρού ρόκ σημειώνονται μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ μετά τα όσα έγιναν για τη δημιουργία της AUKUS, της νέας συμμαχίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού με στόχο την κίνα και την αύξησή της και την ακύρωση του προγράμματος ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων της Αυστραλίας αξίας 64 δις δολαρίων.
Η Γαλλία προσβλήθηκε εντόνως από τη συμπεριφορά των Αυστραλών και των ΗΠΑ οι οποίες και κατά δική τους ομολογία, ειδοποίησαν τους Γάλλους για τη δημιουργία της AUKUS μόλις μερικές ώρες πριν ο Αμερικανός Πρόεδρος προβεί στην επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας του νέου συμμαχικού σχήματος.
Απόρροια της δημιουργίας της νέας συμμαχίας και σα να ήταν κανονικό προτεκτοράτο Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, οι Αυστραλοί ανακοίνωσαν τη λύση της συνεργασίας τους με τη γαλλική κρατική ναυπηγική εταιρεία Naval Group για τη ναυπήγηση των νέων επιθετικών υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης , για τη ναυπήγηση νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο είτε από τις ΗΠΑ σα.. δώρο για τη συμμαχία.
Οι Γάλλοι έγιναν έξω φρενών και ο παραγκωνισμός τους από την περιοχή μαζί με την υπεροψία των ΗΠΑ κυρίως, έφεραν αντιδράσεις εκ των Γάλλων οι οποίοι εκφράστηκαν με πολύ σκληρές εκφράσεις κατά ΗΠΑ και Αυστραλίας, από τους Γάλλους αξιωματούχους. Ο Μακρόν φαίνεται ότι τους άφησε ελεύθερους να εκφραστούν όπως νομίζουν για το ζήτημα τη στιγμή που ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος περιόρισε τις δηλώσεις του στο ελάχιστο και ο Γάλλος Πρέσβης ανακλήθηκε από τις ΗΠΑ, κίνηση που δεν είχε κάνει ούτε ο Ντε Γκώλ.
Αμερικανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν πλέον ότι ο Μακρόν δε «σηκώνει τα τηλέφωνα» που του κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος για να εξομαλύνει την κατάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος περνά μηνύματα κατά των ΗΠΑ ενώ ήδη οι Γάλλοι φέρονται διατεθειμένοι να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες με τους Νοτιοκορεάτες για την παροχή γαλλικής πυρηνικής τεχνολογίας πράγμα που οι ΗΠΑ δεν έκαναν για να κρατούν τις ισορροπίες στην επίμαχη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου.
Τόσο το γόητρο της Γαλλίας, η οικονομία της (64 δις δολάρια σε 15-20 χρόνια είναι μεγάλο ποσό που κόστιζε το αυστραλέζικο πρόγραμμα υποβρυχίων) και η έκταση επιρροής της, μειώθηκαν ανεπανόρθωτα με τις κινήσεις των ΗΠΑ με αποτέλεσμα η Γαλλία να προσανατολίζεται σε μία πολύ πιο ανεξάρτητη πολιτική αδιαφορώντας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ σε άλλα σημεία όπου μπορούν να έχουν το πάνω χέρι έναντί τους.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Οι Κλερ Ντέινς και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο νέο ψυχολογικό θρίλερ του Hulu «The Spot»
- Τυφλή επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο σήμανε συναγερμό στο Λονδίνο, vid
- “Γειά σας Ελλάδα!”- Η πρώτη ανάρτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στα ελληνικά και η φωτό με τον Δένδια
- Νέα επιχείρηση των Αμερικανών στην Καραϊβική – Στο «κόκκινο» η ένταση
- Τι χρήματα θα δοθούν μέχρι το τέλος του μήνα: Αφορά 2,4 εκατομμύρια πολίτες
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου
- Νεκρός βρέθηκε ο άνδρας που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καραϊβάζ
- Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Ολυμπία οδός: Στην τελική ευθεία για την παράδοση ολόκληρου του έργου
- Καιρός σήμερα: Σε ποιές περιοχές θα έχει βροχές και καταιγίδες – Στους 25 βαθμούς η θερμοκρασία
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
ΒΡΟΧΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΛΤΑ
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΟΥΛΗ









