Ο κινέζος πρόεδρος Σι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ για να αντιταχθεί στην αμερικανική επιρροή

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα στο Βιετνάμ για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, για μια διήμερη επίσημη επίσκεψη με στόχο να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών σ' αυτή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ «έφθασε το μεσημέρι τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) στο Ανόι με ειδικό αεροπλάνο και άρχισε επίσημη επίσκεψη», μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

Ο Σι θα συναντήσει τον επικεφαλής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ Νγκουγέν Φου Τρονγκ, ο οποίος ενίσχυσε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ουάσινγκτον με την ευκαιρία της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν το Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν εντασσόταν στην εκστρατεία που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο με στόχο να περιορίσουν την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και να εγγυηθούν την προμήθεια υλικών που είναι απαραίτητα στην αμερικανική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

Διπλωματία του μπαμπού

Εδώ και καιρό το Βιετνάμ προκρίνει τη «διπλωματία του μπαμπού», μια ευέλικτη πολιτική για να παραμείνει σε καλές σχέσεις και με τις δύο δυνάμεις.

Συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την αυξανόμενη ενίσχυση της θέσης του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά διατηρεί επίσης στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, με την οποία συνορεύει και η οποία κυβερνάται επίσης από ένα κομμουνιστικό κόμμα.

Το Ανόι και το Πεκίνο έχουν ήδη μια συνολική στρατηγική σύμπραξη, που αποτελεί το πιο αυξημένο διπλωματικό στάτους του Βιετνάμ. Οι σχέσεις του Βιετνάμ με τις ΗΠΑ πέρασαν το Σεπτέμβριο στο ίδιο επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε πως η επίσκεψη θα αφορά «την ενίσχυση των σινοβιετναμικών σχέσεων».

Ο Σι θα μπορούσε έτσι να ασκήσει πίεση ώστε το Βιετνάμ να ενταχθεί στην κινεζική «Κοινότητα Κοινού Πεπρωμένου», μια έκφραση με μάλλον συγκεχυμένο ορισμό που παραπέμπει σε ένα όραμα μελλοντικής συνεργασίας στην οικονομία, την ασφάλεια και την πολιτική.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βιετναμική εφημερίδα Nhan Dan, ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει πως «το μέλλον της Ασίας δεν είναι στα χέρια κανενός άλλου εκτός από τους Ασιάτες».

Η ημερήσια διάταξη του ταξιδιού του κινέζου ηγέτη περιλαμβάνει «την πολιτική, την ασφάλεια, την πρακτική συνεργασία, την εκπαίδευση της κοινής γνώμης, τα πολυμερή ζητήματα και τα ναυτιλιακά ζητήματα», διευκρίνισε.

Σήμερα το πρωί, κινεζικές και βιετναμικές σημαίες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο Σι από το αεροδρόμιο μέχρι το προεδρικό μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός με 21 κανονιοβολισμούς.

Μερικές δεκάδες άνθρωποι με σημαίες έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο JW Marriott, όπου θα καταλύσει ο Σι.

Εντάσεις στη Σινική Θάλασσα

Αύριο, Τετάρτη, ο κινέζος ηγέτης θα έχει συνομιλίες με τον βιετναμέζο πρωθυπουργό Φαμ Μιν Τσιν και με τον πρόεδρο Βο Βαν Θουόνγκ και θα αποτίσει φόρο τιμής στο μαυσωλείο του ηγέτη της επανάστασης Χο Τσι Μινχ.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται μέσα σ’ ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Μανίλα ανακοίνωσε πως κάλεσε χθες, Δευτέρα, τον κινέζο πρεσβευτή και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να τον απελάσει.

Το Βιετνάμ, όπως και η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν, έχουν επίσης διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα ανταγωνιστικές αυτών του Πεκίνου.

Εξάλλου, όπως έκανε ο Τζο Μπάιντεν το Σεπτέμβριο, ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να επιδιώξει στενότερη συνεργασία για τις σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με αναλυτές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί