Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί για συνέπειες «σε όλους τους τομείς» και στη Γερμανία, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν «σημαντικές» συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε σήμερα ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν «σημαντικές» συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία, ανακοίνωσε ωστόσο και πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Οι συνέπειες των κυρώσεων και του πολέμου είναι «σαφώς προβλέψιμες και εν μέρει ήδη αισθητές», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, επισημαίνοντας ότι από «μικρές περικοπές» μπορεί να υπάρξουν τελικά «μεγάλες επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η γερμανική οικονομία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε περίπλοκη κατάσταση, λόγω των δύο χρόνων πανδημίας. Υπήρχε, τώρα, ανέφερε, η ελπίδα ανάκαμψης, από την άνοιξη. Τώρα όμως θα προστεθούν και οι επιπτώσεις του πολέμου, πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι επηρεάζονται μόνο κάποιες αλυσίδες.

«Οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα είναι ισχυρές σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες, τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν πλήρως τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν, ακόμη και με σημαντική επιβάρυνση. «Κι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», υπογράμμισε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα δανεισμού αυτών των εταιριών από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία, καθώς η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια είναι, «δυστυχώς», μεγάλη και δεν μπορεί να τερματιστεί εντός λίγων μηνών. «Για αυτό και πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες περιορισμού αυτής της εξάρτησης.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί