Ο «εφιάλτης» της Silicon Valley: Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης των τραπεζών στο ελληνικό σύστημα

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank έσκασε την περασμένη Παρασκευή σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές, αν και κάποιοι εκ των υστέρων έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται νωρίτερα.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές κινήθηκαν πολύ γρήγορα και ανακοίνωσαν μια σειρά έκτακτων μέτρων για να αποφύγουν τα χειρότερα, η υπόθεση όπως εξελίσσεται αναδεικνύει την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.

Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες

Ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησε στο MEGA για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και κατά πόσο είναι εκτεθειμένες μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

«Προς το παρόν, δεν είναι πιθανόν αυτή η κρίση να επηρεάσει άμεσα την ελληνική οικονομία, θα την επηρεάσει όμως έμμεσα, διότι μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, αναφορικά με τα επιτόκια», είπε αρχικά.

«Άρα, στην πραγματικότητα θα έχουμε και μία επίδραση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παρόλα αυτά, η κρίση ως έχει μέχρι στιγμής, δηλαδή μία κρίση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία ξεκινά λόγω της απόδοσης των καταθέσεων, και η κρίση όπως την βλέπουμε στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ελβετία, με την τράπεζα η οποία είχε προβλήματα – και φάνηκαν προφανώς περισσότερο τώρα -, δεν φαίνεται καταρχήν να επηρεάζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ομράν.

Αναφορικά με το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Ομράν υπογράμμισε πως, «όλα ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίζει την ύφεση, αυξάνοντας τα επιτόκια. Όταν αυξάνεις τα επιτόκια των καταθέσεων, για να δώσεις κίνητρο στον κόσμο να κρατήσει τα χρήματά του στις τράπεζες, και άρα να διατηρήσει την αξία του το χρήμα, επειδή υπάρχει πληθωρισμός, άμεσα και αυτόματα αυξάνονται και τα επιτόκια δανεισμού. Συνεπώς, όποιος έχει ένα κυμαινόμενο επιτόκιο σε έναν συγκεκριμένο δανεισμό, θα πληγεί πάρα πολύ».

«Αντιστοίχως, πλήττονται και τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας, διότι η τράπεζα, επενδύει τις καταθέσεις της, και αν πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα σε έναν καταθέτη, ακριβώς επειδή έχει αυξηθεί το επιτόκιο της κατάθεσης, θα πρέπει αντιστοίχως η επένδυση που έχει κάνει με την κατάθεση αυτή, να αποδώσει περισσότερο, το οποίο δεν συμβαίνει φυσικά», πρόσθεσε.

newpost/mega/freepik

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί