Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει τις διαβουλεύσεις με Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία,

για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε στην πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα, ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει οικονομική στήριξη στο Τσισινάου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία.

Ήδη 120.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, επισήμανε η πρωθυπουργός Γκαβριλίτα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.

«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.

Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».

«Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Από την Πολωνία χθες Σάββατο ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων (2,5 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί