NYT: Το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει την Ουκρανία να ενταχθεί σύντομα στην στρατιωτική αμυντική συμμαχία

Οι τεταμένες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και των Ευρωπαίων μελών του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατέστησαν ένα πράγμα σαφές:

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να ακυρώσει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν έχει άμεσα σχέδια για να βοηθήσει στην ένταξη της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας στη συμμαχία.


Εάν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα ήταν υποχρεωμένη να την υπερασπιστεί εναντίον της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να κατευνάσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ . Πούτιν υπονομεύοντας μια πολιτική που κατοχυρώνεται στην αρχική συνθήκη του ΝΑΤΟ το 1949, η οποία παρέχει σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό έθνος το δικαίωμα να ζητήσει να ενταχθεί.


«Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να κλείσουν την πόρτα στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ — μια πολιτική η οποία ήταν πάντα κεντρική στη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τετάρτη η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών.


Ωστόσο , η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εναντιωθεί στο παρελθόν στην ένταξη της Ουκρανίας, ενώ και άλλα ευρωπαϊκά μέλη είναι επιφυλακτικά και Αμερικανοί και Ρώσοι ηγέτες το ξέρουν αυτό.


Με τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, κάποιοι νυν και πρώην Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ο Πούτιν μπορεί απλώς να θέτει το ζήτημα του ΝΑΤΟ ως πρόσχημα για εισβολή.


Ο Michael McFaul, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, άφησε να εννοηθεί ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από πιο επείγοντα ζητήματα. «Όλοι μιλούν για επέκταση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Michael McFaul στο podcast του «Για Μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια» που κυκλοφόρησε την Τρίτη. «Ξαφνικά, συζητάμε αυτό το ζήτημα που δεν ήταν καν θέμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα γι’ αυτόν»
Όπως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παραμένει αδιάφορος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι τέσσερις λόγοι της αδιαφορίας του Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν έχει γίνει δύσπιστος για την επέκταση των στρατιωτικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε με επιτυχία το ΝΑΤΟ να δεχθεί την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία ως κράτη μέλη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η μετατροπή των πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου σε συμμάχους θα σηματοδοτούσε την «αρχή για άλλα 50 χρόνια ειρήνης» για την Ευρώπη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κίνηση θα διορθώσει μια «ιστορική αδικία» που διαπράχθηκε από τον Στάλιν.

Η στιγμή που ο Μπάιντεν αδιαφόρησε για την επέκταση του ΝΑΤΟ

Αλλά κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφεραν ειδικοί, η θέρμη του. Μπάιντεν για επέκταση του ΝΑΤΟ πάγωσε σημαντικά.

Το 2004, επτά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη συμμαχία και το 2008, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους πίεσε το ΝΑΤΟ να εκδώσει δήλωση ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη στο εγγύς μέλλον παρά τις επιφυλάξεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ωστόσο, η συμμαχία δεν έχει προσφέρει ποτέ σε καμία από τις δύο χώρα επίσημο σχέδιο δράσης για ένταξη, που αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα για να το πράξουν.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, ήταν πολύ πιο επιφυλακτικός στα δημόσια σχόλιά του και «έχει μαλακώσει τις συζητήσεις για επέκταση της ένταξης στο ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», έγραψαν τον Σεπτέμβριο στο Foreign Affairs δύο μελετητές εξωτερικής πολιτικής, ο Τζόσουα Σίφρινσον και ο Στίβεν Έρτχαϊμ.

(sputniknews)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί