• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νότια Αφρική: Δικαστήριο αναβάλλει για τρεις εβδομάδες τη δίκη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για διαφθορά

Νότια Αφρική: Δικαστήριο αναβάλλει για τρεις εβδομάδες τη δίκη του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για διαφθορά

Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής έκανε σήμερα δεκτό το αίτημα του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα για καθυστέρηση της δίκης του για διαφθορά σε εξοπλιστική συμφωνία και διέκοψε τις εργασίες του για τρεις εβδομάδες.

Ο Ζούμα κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού άνω των 2 δισεκ. δολαρίων από τη δεκαετία του 1990. Τον Μάιο, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες που τον βαρύνουν και που περιλαμβάνουν διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ο ίδιος διέφευγε τη δίωξη για πάνω από μια δεκαετία και χαρακτήριζε τον εαυτό του θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών με πολιτικά κίνητρα.

Οι προσπάθειες να λογοδοτήσει ο Ζούμα θεωρούνται δοκιμασία για την ικανότητα της χώρας να καταφέρνει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης ισχυροί πολιτικοί.

«Η δίκη διακόπτεται για τις 10-13 Αυγούστου 2021», ανακοίνωσε ο δικαστής Πιτ Κοέν στο ανώτατο δικαστήριο του Πητερμάριτζμπουργκ, χωρίς να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέτρεψε την καθυστέρηση.

Ο Ζούμα έχει ξεκινήσει να εκτίει ποινή φυλάκισης 15 μηνών για ασέβεια προς το δικαστήριο.

Η φυλάκιση του Ζούμα αυτό τον μήνα προκάλεσε κάποιες από τις χειρότερες ταραχές της εποχής μετά το απαρτχάιντ. Υπήρχαν φόβοι ότι η τελευταία εμφάνισή του στο δικαστήριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου πυροδότηση βίαιων διαδηλώσεων από υποστηρικτές τους. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.