Υποσχόμενος να ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι, ο Χάακον δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την ενότητα και τις συμπεριληπτικές αξίες της Νορβηγίας.
Ο βασιλιάς Χάακον Η΄ της Νορβηγίας απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ Ε΄, αποκαλώντας τον «έναν υπέροχο μπαμπά» στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος ως μονάρχης.
«Πάνω απ’ όλα, ήσασταν ένα άτομο που παρέμεινε πιστό στις αξίες του και αφοσιωμένο στα καθήκοντά του», δήλωσε ο Χάακον το Σάββατο σε τηλεοπτική ομιλία του. «Πενθούμε βαθιά την απώλειά του. Ταυτόχρονα, μας δίνει παρηγοριά και δύναμη να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί που θρηνούν μαζί μας».
Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας πέθανε σε ηλικία 89 ετών, μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες στο θρόνο, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε γνωστός ως μεταρρυθμιστής και δημοφιλής μονάρχης. Σε τηλεοπτική ομιλία του από το παλάτι, ο Χάακον επαίνεσε τον πατέρα του λέγοντας για αυτόν ότι ήταν ένας «ζεστός και αφοσιωμένος οικογενειάρχης».
Ο Χάακον συγκινήθηκε όταν μίλησε για τη χήρα μητέρα του, τη Βασίλισσα Σόνια. Σημείωσε ότι οι γονείς του θα γιόρταζαν την 58η επέτειο του γάμου τους το Σάββατο.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Χάακον συναντήθηκε στο παλάτι με ηγέτες της Εκκλησίας της Νορβηγίας, του κοινοβουλίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δέχτηκε επίσης τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στορέ, ο οποίος επισκέφθηκε το φέρετρο του εκλιπόντος βασιλιά μετά την μεταφορά του στο παλάτι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο το βράδυ της Παρασκευής.
Οι σημαίες κυμάτισαν μεσίστιες το Σάββατο, καθώς οι πενθούντες συνέχισαν να συγκεντρώνονται στο παλάτι, καταθέτοντας λουλούδια δίπλα σε φόρο τιμής που άφησαν την προηγούμενη ημέρα περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.
«Ως βασιλιάς, ο πατέρας μου εκπροσώπησε τη Νορβηγία και τον νορβηγικό λαό με υπερηφάνεια και χαρά, μέσω επισκέψεων σε όλη τη χώρα, σε εκδηλώσεις εδώ στο βασιλικό παλάτι και ενώ εργαζόταν για λογαριασμό της Νορβηγίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Χάακον.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ
(photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA-NTB POOL)









