Δύο ρωμαιοκαθολικοί ιεράρχες συνελήφθησαν χθες Παρασκευή στη Νικαράγουα, αλλά ένας εξ αυτών αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα. Τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία καταστολής με στόχο ιεράρχες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με φόντο τη ρήξη στις σχέσεις της Νικαράγουας με το Βατικανό που οδήγησε στη σύλληψη οκτώ κληρικών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αλλά δεν κατονομάζει υπό τον φόβο δίωξής τους, οι δύο ιεράρχες συνελήφθησαν επειδή προσευχήθηκαν για τον φυλακισμένο επίσκοπο Ρολάντο Άλβαρες, έναν εκ των σφοδρότερων επικριτών του προέδρου της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα.
«Συνελήφθησαν επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν να μνημονεύουν τον επίσκοπο Άλβαρες στα κηρύγματά τους», επεσήμαναν οι πηγές του Reuters, αναφερόμενες στις χθεσινές συλλήψεις των Μάρκο Ντίας και Μπαγιάρντο Αγκιλάρ. Ο Αγκιλάρ αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, όπως έγινε γνωστό. Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε τις κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψη των δύο ιεραρχών.
Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση Ορτέγα έχει βάλει στο στόχαστρο ιεράρχες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε μια εκστρατεία καταστολής την οποία αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει αναγκαία για να τιμωρηθούν συμπεριφορές που ισοδυναμούν με προδοσία.
Την Πέμπτη είχαν συλληφθεί άλλοι δύο ρωμαιοκαθολικοί ιεράρχες που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον καρδινάλιο Λεοπόλντο Μπρένες, αρχιεπίσκοπο Μανάγουας.
Την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε υπό κράτηση ο Ισίντρο Μόρα, ο δεύτερος επίσκοπος που συνελήφθη μετά τον Ρολάντο Άλβαρες το 2022. Ο Ρολάντο Άλβαρες, επίσκοπος Ματαγάλπας, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων του 2018. Κρίθηκε ένοχος για προδοσία και καταδικάστηκε νωρίτερα φέτος σε φυλάκιση 26 ετών.
Οι σχέσεις της Νικαράγουας με το Βατικανό διακόπηκαν φέτος, αφότου ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε με ασυνήθιστα οξύ τρόπο την κυβέρνηση Ορτέγα, μιλώντας για «ωμή δικτατορία» και συγκρίνοντάς τη με τη Σοβιετική Ένωση και τη ναζιστική Γερμανία.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Δεν ήμουν εγώ!”: To ξεκαρδιστικό βίντεο της ημέρας
- Ζελένσκι: Θέλω ένα Ιράν που να μην συνεργάζεται με τη Ρωσία
- Είναι καλό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα;
- Ρομπότ δείχνει τις ικανότητές του στο…μπαλέτο! Σίγουρα θέλετε να το δείτε; vid
- Θεσ/νίκη: Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί για παράνομη διακίνηση μεταναστών και παροχή καταλύματος
- ΑΑΔΕ: Ανοίγει η ψηφιακή εφαρμογή για υπεύθυνη δήλωση κατοχής αγροτεμαχίων για την ΕΑΕ 2025
- Απίστευτο βίντεο! Μασκοφόροι έκλεψαν κοσμήματα αξίας 1,7 εκατ. δολαρίων σε λιγότερο από ένα λεπτό
- Ιταλός προπονητής…απέλυσε τον εαυτό του μετά από 44 χρόνια!
- Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω από 75 κιλά κάνναβης – Χειροπέδες σε 42χρονο άνδρα
- Ηράκλειο: Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι από την Τροχαία του BOAK- 435 οχήματα έλεγχοι και 285 παραβάσεις, σε ένα 24ωρο









