ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΣ: Φόβοι για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο μετά το σαμποτάζ στον Nord Stream (vid)

Προειδοποίηση της ΕΕ για "ισχυρή απάντηση" - Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 12% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης στην αγορά του Λονδίνου στα 1.950 δολάρια, ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Φόβοι για επιθέσεις στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας εκφράζονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα σαμποτάζ πιθανότατα αποτελούν «προειδοποιητικές βολές» της Μόσχας, που έχει περιέλθει σε απελπιστική θέση στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά και τη δυτική υποστήριξη στο Κίεβο. Σημειώνεται ότι κανονικά η πίεση στο εσωτερικό του αγωγού ισούται με 105 bar, ενώ τώρα είναι μόνο 7 bar στο γερμανικό τμήμα του.

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης.

«Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε μέσω Twitter η κ. φον ντερ Λάιεν.

Όπως πρόσθεσε, είναι πρωταρχικής σημασίας τώρα να διερευνηθούν τα περιστατικά για να έχουμε πλήρη σαφήνεια σχετικά με «τα γεγονότα και το γιατί».

«Οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομής είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει στην ισχυρότερη δυνατή απάντηση», προειδοποίησε.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 12% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης στην αγορά του Λονδίνου στα 1.950 δολάρια, ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011. H λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 σταμάτησε εντελώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς η Ρωσία επικαλέστηκε αρχικά τεχνική βλάβη της αντλίας σε ρωσικό σταθμό συμπίεσης και στη συνέχεια τις δυτικές κυρώσεις, ενώ για τον Nord Stream 2 δεν δόθηκε την τελευταία στιγμή άδεια λειτουργίας, λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε την πληροφορία της CIA το καλοκαίρι, ανέφερε το Spiegel, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο υποψιάζεται μια στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει, πρόσθεσε το Spiegel.

Τι δήλωσαν Ουκρανία, Πολωνία και Δανία

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης από τη Μόσχα», δήλωσε το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, την ίδια στιγμή που η Ρωσία κάνει λόγο για δολιοφθορά.

“Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Η Πολωνία δήλωσε ότι οι διαρροές που εντοπίστηκαν από τις δανέζικες αρχές οφείλονται σε ρωσική προβοκάτσια. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υψηλών διεθνώς πιέσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρσίν Πρσζιντάτς στη Βαρσoβία. «Δυστυχώς ο εξ ανατολών γείτονάς μας ακολουθεί συνεχώς πολιτική προκλήσεων», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν, η οποία βρίσκεται στην πολωνική πόλη Γκολενιόφ, κοντά στο Στετίν, για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Baltic Pap, επιβεβαίωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι τα σημεία των διαρροών είναι κοντά. Στην ερώτηση εάν πρόκειται για σαμποτάζ, είπε: «Τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα».

Η Μόσχα από την πλευρά της δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις διαρροές. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το σαμποτάζ. «Καμιά εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Πηγή: skai.gr/scr

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί