Νέο σοκ για τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη! Τι έρχεται σύμφωνα με το ΔΝΤ

Δυστυχώς δεν σταματά ο εσκεμμένος ( ; ) κατήφορος!

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βλάψουν την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, προειδοποιούν αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η ΕΕ εξετάζει περιορισμούς στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ρωσία, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση με πολλούς να μιλούν ακόμα και για οργανωμένο σχέδιο φτωχοποίησης, καθώς δεν υπάρχει άλλη λογική εξήγηση για αυτόν τον παραλογισμό!

Παρά την… «εντυπωσιακή σειρά» μέτρων που έλαβαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών και των εμπορικών περιορισμών στην Μόσχα, το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Με τον όρο Ευρώπη στο έγγραφο εννοείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους συντάκτες της έκθεσης υποδηλώνουν ότι η κρίση στην Ουκρανία και τα συνακόλουθα μέτρα κατά της Ρωσίας θα έχουν «μικτό αντίκτυπο» στον ενεργειακό τομέα μεσοπρόθεσμα.

Η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία μέσω της διαφοροποίησης των προμηθειών μπορεί να έχει προετοιμάσει καλύτερα την ήπειρο για ένα μελλοντικό σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Η ΕΕ αύξησε τις αγορές της ενέργειας από τις ΗΠΑ και την Αφρική και εργάζεται επίσης για να αυξήσει τη δική της παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των πηγών προμήθειας ενέργειας και κάποια μείωση της κατανάλωσης, οι τιμές παραμένουν υψηλότερες από ό,τι θα ήταν χωρίς τη σύγκρουση, αναφέρει η μελέτη.

Οι εχθροπραξίες «θα μπορούσαν να αυξήσουν μόνιμα τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια καθώς αυξάνεται το μερίδιο των ενεργειακών δαπανών στο ΑΕΠ, καθιστώντας την οικονομική δραστηριότητα πιο ευαίσθητη στις ενεργειακές διαταραχές», συνεχίζει το έγγραφο.

Το 2022, η Ευρώπη γνώρισε την χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970, που προκλήθηκε από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν από 45 σε 598 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022. Η ΕΕ κατάργησε σταδιακά τη χρήση ρωσικού άνθρακα και επέβαλε εμπάργκο στο πετρέλαιο από την χώρα, προκαλώντας μείωση των εισαγωγών κατά 90%.

Ταυτόχρονα, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκε από 41 τοις εκατό το 2021 σε 15 τοις εκατό το 2023. Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο να καταργήσει σταδιακά όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2030.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει γίνει κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ: πέρυσι, το 16% των εισαγωγών LNG προήλθε από την Ρωσία με τους πολίτες να πληρώνουντα πάντα ακριβότερα. Η ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος ΚΑΙ την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού LNG ως μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποτρέψουν τις χώρες της ΕΕ από την επανεξαγωγή ρωσικού LNG, αλλά δεν θα συνεπάγονταν πλήρη απαγόρευση.

Η Μόσχα είπε ότι τυχόν περιορισμοί στο ρωσικό LNG – μαζί με τις προσπάθειες να ωθήσει τη χώρα έξω από τις ενεργειακές αγορές – θα οδηγούσαν μόνο σε υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τους καταναλωτές της ΕΕ.

Από την έναρξη της μαζικής εκστρατείας κυρώσεων από την Δύση το 2022, η Μόσχα έχει ανακατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της ενέργειας προς την Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί