• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία: Ο Fitch υποβάθμισε το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας

Νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία: Ο Fitch υποβάθμισε το Επενδυτικό Ταμείο της χώρας

chrimatistirio
Νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία συνιστά η αξιολόγηση του οίκου Fitch Ratings που αναθεώρησε σε αρνητικές, από σταθερές τις προοπτικές του επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας.

O Fitch παράλληλα, επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ταμείου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο «BB-».

Η ενέργειά του, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ακολουθεί την αναθεώρηση σε αρνητικές, από σταθερές, των μακροπρόθεσμων προοπτικών της τουρκικής οικονομίας, στις 21 Αυγούστου, η οποία αξιολογείται με «ΒΒ-».

Ο Fitch αναφέρει πως κατατάσσει το Ταμείο με βάση τα κριτήρια της τουρκικής κυβέρνησης ως φορέα που σχετίζεται με την κυβέρνηση και προσθέτει ότι εφάρμοσε μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω λόγω των ισχυρών δεσμών του Ταμείου με τη Δημοκρατία της Τουρκίας και του κινήτρου της τελευταίας να του παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη σε περίπτωση που τη χρειαστεί.

2020-09-04_083526
2020-09-04_083526

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι το τουρκικό επενδυτικό Ταμείο λειτουργεί ως στρατηγικός μακροπρόθεσμος επενδυτικός βραχίονας και πάροχος επενδυτικών λύσεων της Τουρκίας και ως εκ τούτου οι στρατηγικοί του στόχοι, όπως υπογραμμίζει, «ευθυγραμμίζονται στενά με τους εθνικούς οικονομικούς στόχους».

Αύξηση του καθαρού χρέους
Ο Fitch εκτιμά ότι το καθαρό χρέος του Ταμείου θα αυξηθεί έως και 8 φορές μέχρι το 2025, λόγω των επενδύσεων σε μετοχές εταιρειών, κυρίως στην ενέργεια, στα πετροχημικά και στην εξόρυξη.

Τέλος, ο Fitch αναμένει ότι η ροή εσόδων του τουρκικού επενδυτικού Ταμείου θα παραμείνει ανθεκτική με επαρκή ρευστότητα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κινδύνων, για την εξυπηρέτηση του χρέους.
iefimerida/ photo eurokinissi