Νέο επεισόδιο στο Τραπεζικό Ντόμινο! Καταρρέει και νέα αμερικανική τράπεζα

Ένα απίστευτο sell off υπέστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τη λήξη της κύριας συνεδρίασης στη Wall Street, η μετοχή της PacWest, καθώς κατέρρευσε κατά 50%, με την τράπεζα της Καλιφόρνιας να αναζητά μια οικονομική γραμμή ζωής εν μέσω της χειρότερης αναταραχής στον κλάδο από το 2008.

Μεγάλες οι ομοιότητες φαίνεται να έχει η PacWest με την SVB, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών της με την τεχνολογική κοινότητα και των μεγάλων ποσών ανασφάλιστων καταθέσεων αλλά και των ζημιών από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της

Ένα απίστευτο sell off υπέστη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τη λήξη της κύριας συνεδρίασης στη Wall Street, η μετοχή της PacWest, καθώς κατέρρευσε κατά 50%, με την τράπεζα της Καλιφόρνιας να αναζητά μια οικονομική γραμμή ζωής εν μέσω της χειρότερης αναταραχής στον κλάδο από το 2008.


Η τράπεζα ανέθεσε στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, μεταξύ των οποίων παρουσιάζεται να είναι η πώληση, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.
Καμία όμως επίσημη διαδικασία πώλησης δεν έχει ξεκινήσει τουλάχιστον ακόμη και η τράπεζα εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο άντλησης νέων κεφαλαίων.

Αναζητούνται κεφάλαια

Η απόφαση της PacWest να αναζητήσει αγοραστή ή νέα κεφάλαια, την οποία ανέφερε πρώτο το Bloomberg, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάσχεση της First Republic από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων και την πώληση των καταθέσεων και των περιουσιακών της στοιχείων στην JPMorgan.


Έρχεται όμως και έξι εβδομάδες αφότου η PacWest δήλωσε ότι ενίσχυσε την πρόσβασή της σε μετρητά αντλώντας 1,4 δισ. δολάρια μέσω δανεισμού από την επενδυτική εταιρεία Atlas SP Partners η οποία υποστηρίζεται από την Apollo.


Οι μετοχές της Western Alliance, η οποία έχει επίσης γίνει το επίκεντρο της ανησυχίας των επενδυτών μετά την κατάσχεση τριών τραπεζών από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές από τον Μάρτιο, υποχώρησαν πάνω από 25% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.


Ενώ η Zions Bancorp και η Comerica σημείωσαν πτώση περίπου 10%.


Όπως και άλλες περιφερειακές τράπεζες, η PacWest είχε τραβήξει αρνητική προσοχή μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου.


Ο βασικός λόγος που η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε αυτήν είναι οι ομοιότητες της με την SVB, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών της με την τεχνολογική κοινότητα και των μεγάλων ποσών ανασφάλιστων καταθέσεων και των ζημιών από το χαρτοφυλάκιο τίτλων της.

Υπό έλεγχο η εκροή καταθέσεων

Με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, η PacWest ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι είχε χάσει πάνω από 5 δισ. δολάρια σε καταθέσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά δήλωσε ότι είχε καταφέρει να ανακόψει τις εκροές και έλαβε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε εισροές από τον Μάρτιο.


Είπε ότι είχε σχεδόν 29 δισ. δολάρια σε καταθέσεις, γεγονός που την καθιστά σημαντικά μικρότερη από την SVB ή την First Republic.


Οι μετοχές της τράπεζας έχουν υποχωρήσει κατά 77% από τις αρχές Μαρτίου και το short ενδιαφέρον για τις μετοχές της εκτοξεύθηκε από λιγότερο του 1% στα τέλη Ιανουαρίου σε 25% αυτή την εβδομάδα.


Η τράπεζα, η οποία αποκόμιζε μικρά κέρδη, ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,21 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Ανέφερε επίσης ότι είχε μη πραγματοποιημένες ζημίες ύψους 860 εκατ. δολαρίων στο χαρτοφυλάκιο τίτλων της.


Το 29% των καταθέσεων δεν καλύπτεται από την ομοσπονδιακή ασφάλιση, από 52%.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα του δανεισμού της είναι σε ακίνητα, ένας άλλος τομέας ανησυχίας σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων, και το 8% είναι σε επιχειρηματικά κεφάλαια.
Ο επιχειρηματικός της τομέας είχε καταθέσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου.

(με πληροφορίες απο bankingnews. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί