Νέο επεισόδιο στην Τραπεζική Κρίση – ΗΠΑ: Στον «αέρα» η First Republic Bank

Με τη μετοχή να έχει γκρεμιστεί φέτος, κατά 97%, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τη διάσωσή της - Τραπεζίτες και εποπτικές Αρχές προσπαθούν να αποφύγουν μεγάλες ζημιές και η κάθε μία πλευρά ελπίζει ότι η άλλη θα αποφασίσει να αναλάβει τον χειρισμό της τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο.

Στον αέρα βρίσκεται η τύχη της First Republic Bank μετά από μία εβδομάδα κατάρρευσης της μετοχής της και προσπαθειών από τις εποπτικές Αρχές για να βρεθεί μία λύση με την οποία θα κατορθώσουν να στηρίξουν τον ισολογισμό της. Η τράπεζα βρέθηκε σε μεγάλη περιδίνηση από την αρχή της εβδομάδας μετά την ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν εκροές καταθέσεων άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC), ο οποίος εποπτεύει τις καταθέσεις και τη χρηματοδότηση της τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, δεν έχει αποφασίσει πώς θα παρέμβει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση επάνω στο θέμα.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του FDIC αναμένουν ότι η διοίκηση της 14ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας θα συνεχίσει τις συζητήσεις για μία συμφωνία με άλλες τράπεζες και θα κατορθώσει έτσι να στηρίξει την οικονομική της θέση. Ωστόσο, η θέση του FDIC μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Προετοιμασία για έλεγχο της τράπεζας από την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της First Republic και να τους ζητήσει να προχωρήσουν σε υποβολή προσφορών για την τράπεζα ή τα περιουσιακά της στοιχεία.

Αν και γενικά υπήρξε απροθυμία από άλλες τράπεζες τις τελευταίες ημέρες να βάλουν χρήματα για τη διάσωση της First Republic, ορισμένες είναι διατεθειμένες να κάνουν προσφορές αν αυτή τεθεί τελικά σε δημοπρασία.

Προσφορές από JPMorgan PNC Financial Services Group

Η JPMorgan Chase και η PNC Financial Services Group είναι μεταξύ των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων που θα συναγωνισθούν για την αγορά της First Republic μετά την υπαγωγή της στον έλεγχο της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο, βάσει χθεσινού δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Εκπρόσωπος του FDIC δήλωσε χθες ότι ο Οργανισμός δεν σχολιάζει «τράπεζες που είναι σε λειτουργία».

Βουτιά 97% της μετοχής φέτος

Η μετοχή της τράπεζας έκανε βουτιά πάνω από 50% κάποια στιγμή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω νέων ανησυχιών ότι o FDIC μπορεί να πάρει τον έλεγχό της. Οι προτάσεις, εξ άλλου, για τη διάσωση της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν καταλήξει ακόμη κάπου.

Με τη μετοχή να έχει γκρεμιστεί 97% φέτος, τραπεζίτες και ρυθμιστικές Αρχές έχουν βρεθεί για μια ακόμα φορά σε αδιέξοδο, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να αποφύγουν μεγάλες ζημιές και να ελπίζουν η κάθε μία ότι η άλλη θα αναλάβει τον χειρισμό της First Republic.

(με πληροφορίες από imerisia. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί