Νέο ‘δραματικό’ διάγγελμα του εξαφανισμένου Ζελένσκι: «Ουκρανοί, περάστε στην επίθεση- Όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε το κράτος μας»

Απογοητευμένος από τη στάση του ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απογοητευμένος από την αποτυχία του ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ικέτευσε για άλλη μια φορά τους πολίτες του να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή.

Το πνεύμα των Ουκρανών, είπε, θα εξασφαλίσει τη νίκη.

«Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που κατακτήθηκε με διαμαρτυρία και ταπείνωση των εισβολέων είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη για ολόκληρο το κράτος μας. Αυτή είναι μια ευκαιρία να ζήσουμε. Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας που μπήκε ο εχθρός. Νιώστε το. Περάστε στην επίθεση!» είπε μεταξύ άλλων.

«Κάθε στρατιώτης στις γραμμές άμυνας. Κάθε γιατρός που σώζει ζωές. Κάθε πυροσβέστης που σβήνει φωτιά. Κάθε επιχειρηματίας που συνεχίζει να εργάζεται. Δεκάδες άλλα επαγγέλματα. Εκατομμύρια άνθρωποι, που έγιναν ένα σύνολο», είπε στην καθημερινή ομιλία προς το έθνος.

«Προγραμματιστές που εντάχθηκαν στα στρατεύματα πληροφοριών. Όλοι όσοι εντάχθηκαν στην εδαφική άμυνα. Δάσκαλοι και παιδαγωγοί που δεν αφήνουν παιδιά. Αστυνομικοί. Δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι μαζί αντέξαμε το χτύπημα», είπε. «Όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε το κράτος μας».

Ο Ζελένσκι γνωρίζει επίσης ότι χρειάζεται εξωτερική βοήθεια και είχε μια σειρά συνομιλιών με παγκόσμιους ηγέτες και όχι μόνο, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Ουκρανού προέδρου στο Facebook.

Μίλησε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν αργά το Σάββατο για «θέματα ασφάλειας, οικονομικής στήριξης για την Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Είχε συνομιλία με τον Ισραλινό πρωθυπουργό, μετά την συνάντηση του Μπένετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ενώ μίλησε και με τον Έλον Μασκ.

Ο Ζελένσκι παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της Ρωσίας.

Στην ομιλία του εξήρε τη γενναιότητα όλων εκείνων που αντιστάθηκαν στην κατοχή — είτε με όπλο είτε απλώς με τη φωνή τους. Υπέδειξε ιδιαίτερα αυτούς που βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν στη νότια πόλη της Χερσώνα, την πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

«Είναι ιδιαίτερος ηρωισμός να διαμαρτύρεσαι όταν η πόλη σου είναι κατεχόμενη. Έστω και προσωρινά», είπε. «Όταν δεν έχεις όπλο και σε απάντηση δέχεσαι πυροβολισμούς. Και δεν τρέχεις. Όταν δεν έχεις πανοπλία και έρχεται κατά πάνω σου ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Και δεν κάνεις άκρη».

Αυτό το θάρρος, είπε, είναι γιατί κάθε προσπάθεια κατάληψης της χώρας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Η κανονική ζωή είναι απλά αδύνατη πια» είπε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες των New York Times/ photo tweet screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί