Νέα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κίσινγκερ για Ουκρανία: «Οι 3 πιθανές ΕΚΒΑΣΕΙΣ του πολέμου – Κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης με Ρωσία»

Μίλησε ο "αγαπητής Χένρυ", λίγες εβδομάδες μετά τη διορία των 2 μηνών που είχε δώσει στη Δύση για διαπραγματεύσεις.

Μία πολύ σημαντική συνέντευξη έδωσε το βρετανικό περιοδικό The Spectator παραχώρησε ο κορυφαίος πολιτικός εκπρόσωπος του διεθνισμού αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, Χένρυ Κίσινγκερ.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έχει δώσει μάχη κατά του ελληνισμού, ανέλυσε τα δεδομένα για τον ουκρανικό πόλεμο και παρέθεσε τρία διαφορετικά σενάρια για την έκβαση της σύγκρουσης.

«Σκοπός της δήλωσής μου του Νταβός ήταν να επισημανθεί ότι το ζήτημα των πολεμικών στόχων έπρεπε να αντιμετωπιστεί πριν η ορμή του πολέμου το καταστήσει πολιτικά μη διαχειρίσιμο.

Όταν ο Ζελένσκι επενέβη, δεν είχε διαβάσει τι είχα πει. Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του αποδέχτηκε ουσιαστικά όσα περιέγραψα στο Νταβός. Έδωσε μια συνέντευξη στους Financial Times [στις 7 Ιουνίου] που αποδέχτηκε θεμελιωδώς το βασικό πλαίσιο.

Το βασικό πλαίσιο είναι το εξής: υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα σε αυτόν τον πόλεμο – και τα τρία είναι ακόμα σε κάποιο βαθμό ανοιχτά.

i)Εάν η Ρωσία παραμείνει εδώ που είναι τώρα, θα έχει κατακτήσει το 20% της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο μέρος του Ντονμπάς, τη βιομηχανική και γεωργική κύρια περιοχή, και μια λωρίδα γης κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Αν μείνει εκεί, θα είναι νίκη, παρ’ όλες τις αναποδιές που υπέστησαν στην αρχή. Και ο ρόλος του ΝΑΤΟ δεν θα ήταν τόσο καθοριστικός όσο πιστεύαμε παλαιότερα.

ii)Το άλλο αποτέλεσμα είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να εκδιωχθεί η Ρωσία από τα εδάφη που απέκτησε πριν από αυτόν τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και στη συνέχεια θα προκύψει το ζήτημα ενός πολέμου με την ίδια τη Ρωσία (δηλ. παγκοσμίου πολέμου) εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.

iii)Το τρίτο αποτέλεσμα, το οποίο σκιαγράφησα στο Νταβός, και το οποίο, κατά την εντύπωσή μου, έχει αποδεχθεί τώρα ο Ζελένσκι, είναι εάν ο Ελεύθερος Λαός της Ουκρανίας μπορεί να εμποδίσει τη Ρωσία να επιτύχει στρατιωτικές κατακτήσεις και εάν η γραμμή μάχης επιστρέψει στη θέση όπου ξεκίνησε ο πόλεμος, τότε η τρέχουσα (ρωσική) επιθετικότητα θα έχει εμφανώς ηττηθεί. Η Ουκρανία θα ανασυσταθεί με τη μορφή που είχε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος: τη γραμμή μάχης μετά το 2014. Θα επανεξοπλιστεί και θα συνδεθεί στενά με το ΝΑΤΟ. Τα υπόλοιπα θέματα θα μπορούσαν να αφεθούν σε διαπραγμάτευση. Θα ήταν μια κατάσταση που θα παγώσει τα πράγματα στην Ουκρανία για λίγο. Όμως, όπως είδαμε στην επανένωση της Ευρώπης, σε μια χρονική περίοδο, μπορούν να επιτευχθούν.

Δεν θα κρίνω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά εάν οι σύμμαχοι καταφέρουν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να διώξουν τους Ρώσους από το έδαφος που έχουν κατακτήσει σε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να αποφασίσουν πόσο καιρό θα πρέπει να παραταθεί ο πόλεμος».

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση για το ότι κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν συνιστά “πραγματική τιμωρία για την Πούτιν”, ο Κίσινγκερ σχολίασε τα εξής:

«Το αντίθετο μάλιστα. Εάν ο πόλεμος τελειώσει όπως σκιαγράφησα στο Νταβός, νομίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για τους συμμάχους. Το ΝΑΤΟ θα έχει ενισχυθεί με την προσθήκη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δημιουργώντας τη δυνατότητα άμυνας των χωρών της Βαλτικής.

Η Ουκρανία θα έχει τη μεγαλύτερη συμβατική χερσαία δύναμη στην Ευρώπη συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ ή ένα μέλος του. Η Ρωσία θα έχει αποδειχθεί ότι ο φόβος που επικρατεί πάνω από την Ευρώπη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, της πτώσης ενός ρωσικού στρατού –του συμβατικού στρατού που κατέρχεται στην Ευρώπη πέρα ​​από καθιερωμένα σύνορα– μπορεί να αποτραπεί από τη συμβατική δράση του ΝΑΤΟ.

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, η Ρωσία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την ανάγκη για συνύπαρξη με την Ευρώπη ως οντότητα, αντί να είναι η Αμερική το κύριο στοιχείο για την υπεράσπιση της Ευρώπης με τις πυρηνικές της δυνάμεις».

scr

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί