Νέα εστία έντασης! Οργή κατά της Ιαπωνίας, vid

Στον Ειρηνικό Ωκεανό θα καταλήξει το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση διευκρινίζοντας ότι το ραδιενεργό νερό θα υποστεί επεξεργασία και θα αραιωθεί για να μην παραβιαστούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

Η απόρριψη του υλικού στη θάλασσα θα ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια.

Κάποιοι επιστήμονες λένε πως η απόφαση είναι μονόδρομος.

«Η μόνη άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί η αποθήκευση του νερού σε δεξαμενές, και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες κατά 90%. Κι αν προκύψει οποιαδήποτε διαρροή ή κάποιο ατύχημα με τις δεξαμενές, πράγμα πιθανόν, θα ήταν πολύ πολύ πιο επιβλαβές στους ανθρώπους σε σχέση με την απόρριψη του αραιωμένου νερού στον ωκεανό. Μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι δεν θα έχουμε παρατηρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων», είπε στο euronews η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Έσεξ, Νατάσα Λίνστεντ.

Στις χίλιες δεξαμενές αποθήκευσης της Φουκουσίμα έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι ραδιενεργού νερού.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως θα στηρίξει την Ιαπωνία.

«Θα συνεργαστούμε στενά με την Ιαπωνία, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την απόρριψη του νερού. Θα στείλουμε στην Ιαπωνία επιτροπές ασφάλειας και επιθεώρησης και επίσης θα υποστηρίξουμε και θα είμαστε παρόντες στις επιτόπιες επιχειρήσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Η απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό βρίσκει απέναντι τους κάτοικους της περιοχής, και ιδιαίτερα τους αλιείς, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Έντονα αντιδρούν επίσης οι γειτονικές χώρες.

Η Νότια Κορέα κάλεσε τον πρέσβη της Ιαπωνίας στη Σεούλ και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση.

Η Κίνα έκανε λόγο για μια εξαιρετικά ανεύθυνη ενέργεια.

ΠΗΓΗ: euronews

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί