«Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία και να αναπτύξουμε νέα για την διατήρηση της ειρήνης. Από την πρόληψη των συγκρούσεων και την ταυτοποίηση των αιτίων έως τη διαμεσολάβηση, την διατήρηση της ειρήνης και την οικοδόμηση της ειρήνης».
Αυτό ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, μιλώντας στη ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσο παλαιούς όσο και αναδυόμενους στρατηγικούς κινδύνους, απειλές και προκλήσεις, οι οποίες δημιουργούν ολοένα και πιο σύνθετες και ανασφαλείς συνθήκες», σημείωσε ο ίδιος.
Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», παρουσίασε ένα όραμα για το πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικότερα τις συγκρούσεις και να διατηρήσει την ειρήνη σε μία στιγμή που ο κόσμος βιώνει άνευ προηγουμένου και αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις.
H «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη» επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να αναζωπυρωθεί η πολυμέρεια και συνηγορεί υπέρ των κρατών να δώσουν προτεραιότητα στη συνεργασία έναντι του ανταγωνισμού, υπογραμμίζει την κεντρική θέση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παροτρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης.
Αναφορικά με τη «Νέα Ατζέντα για την Ειρήνη», ο κ. Σέκερης, επικαλούμενος την πρόταση του γγ του ΟΗΕ ότι οι ειρηνευτικές αποστολές αποτελούν μηχανισμό «αποτελεσματικής και εφαρμοστέας πολυμερούς διπλωματίας», αλλά και «θεμελιώδες εργαλείο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ότι οι άξονες δράσης που περιλαμβάνονται σε αυτήν, με στόχο την ενίσχυση και επικαιροποίηση του συστήματος ειρηνευτικών δράσεων, προσφέρουν μία λίαν χρήσιμη καθοδήγηση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Μένει να φανεί πως θα εφαρμοστεί στην πράξη, την ώρα που κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη παραμένει τεταμένη!
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για αυτό η Ρωσία δεν αγχώνεται καθόλου
- Η Νίκι Μινάζ ευχαρίστησε τον Τραμπ που έριξε φως στις διώξεις των Χριστιανών στη Νιγηρία
- Τυφώνας Καλμάγκι στο Βιετνάμ: Έμειναν στο νερό 40 ώρες και βγήκαν ζωντανοί – “Ζούμε ένα θαύμα”
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματικών Bραβείων-Υποτροφιών για το 2025
- Ούτε στον χειρότερό τους εφιάλτη αυτό που συμβαίνει
- Γνωρίστηκαν στον Β’ ΠΠ και είναι ακόμη παντρεμένοι – Το γηραιότερο ζευγάρι στον κόσμο σπάει όλα τα ρεκόρ, vid
- Καταιγίδες στα δυτικά και στην Πελοπόννησο – Στο Ψαθί Μεγαλόπολης το μεγαλύτερο ύψος βροχής
- ΕΛΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με τη σύλληψη 13χρονου στου Γκύζη – Ενημερώθηκε άμεσα η μητέρα του
- Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Η Μπανγκόκ αναστέλλει τη συμφωνία εκεχειρίας
- Χρ. Κέλλας για ευλογιά αιγοπροβάτων: “Δεν ήταν απόφαση του υπουργείου να μην γίνει εμβολιασμός”









