Μπάιντεν για Πούτιν: Ούτε Ψυχρός Πόλεμος, ούτε αγκαλιές

Η ατζέντα μου έναντι της Ρωσίας δεν είναι εχθρική, ωστόσο δεν είναι καιρός ούτε για αγκαλιές, ούτε όμως για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, είναι το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Πούτιν κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Δεν είναι η στιγμή για να αγκαλιαστούμε, όπως δεν είναι επίσης η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία για αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην Μόσχα, όπως και αυτή για επανάληψη των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών, μπορεί να αποτελούν ένα πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων, ωστόσο και οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ο ένας προς τον άλλο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι αν συνεχιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Ναβάλνι και στη χρήση χημικών στην Συρία. Ο δε Πούτιν ανέφερε με νόημα ότι δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να γίνει όπως οι ΗΠΑ, όπου εισβολείς μπαίνουν στο Καπιτώλιο, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο Μπάιντεν να κοιτάζει τα του οίκου του.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι», προσθέτοντας πως το ζήτημα δεν είναι να στοχοποιήσουμε τη Μόσχα όταν τα παραβιάζει. «Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

«Είναι μέρος του DNA της χώρας μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό έθεσε το θέμα της κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε εν συνεχεία την αισιοδοξία του για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τους μήνες που ακολουθούν μια δοκιμασία για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Υπάρχει μια σημαντική προοπτική για ουσιώδη βελτίωση των σχέσεων μας, χωρίς εμείς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις αρχές και στις αξίες μας, σημείωσε μετά το πέρας της συνόδου στη Γενεύη.

«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε είπα στον Πούτιν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε στο να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν την σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, ότι έθεσε την ακλόνητη δέσμευση του για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ενώ -όπως είπε- εξέφρασε την ανησυχία του και για την Λευκορωσία.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι συμφώνησαν να τοποθετήσουν εμπειρογνώμονες για τα θέσουν τα όρια του κυβερνοχώρου και κατέστησε σαφές -υπογράμμισε- ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Ο ίδιος είπε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι θα απαντήσει σε ενέργειες που επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

liberal

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί