Μόσχα: «Αν απορριφθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας προς το ΝΑΤΟ μας τότε ο Πούτιν θα λάβει τις αποφάσεις του»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.


Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λάβει γραπτή και αναλυτική απάντηση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ στις προτάσεις του Κρεμλίνου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπου θα αναφέρουν πού συμφωνούν, πού όχι και τους λόγους πίσω από κάθε άποψη.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά μπορεί να προσθέσει τις δικές της προτάσεις, το σημαντικό, όμως, είναι να έχουν όλα γραπτό χαρακτήρα.


«Θέλουμε να δούμε τις θέσεις τους σε χαρτί, άρθρο προς άρθρο. Θέλουμε να λάβουμε απάντηση για κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρονται στα δύο έγγραφα», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δε θα περιμένουμε για πάντα», υπογράμμισε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ»

Οι προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας εξαρτώνται μόνο από τις ΗΠΑ και όχι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

«Μιλώντας ειλικρινά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ό,τι και αν μάς λένε για την ανάγκη διαβούλευσης με τους συμμάχους, είναι δικαιολογίες και προσπάθειες καθυστέρησης της διαδικασίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Γενικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συμβιβασμούς, μπορούν πάντα να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως εάν απορριφθούν οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο μπορεί να απαντήσει με διάφορους τρόπους αν η Δύση απορρίψει την πρόταση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.


«Εάν οι προτάσεις μας απορριφθούν, εάν συμβεί αυτό, φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα την αναφέρουμε στον πρόεδρο Πούτιν. Θα λάβουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, πρωτίστως προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας», είπε ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι σε θέση να πάρει τις αποφάσεις του, αφού λάβει τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις της Δύσης, μιας και θεωρεί αντιπαραγωγικές τις εικασίες για την αντίδραση της άλλης πλευράς στις προτάσεις.

(Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί