Η Μογγολία αρνήθηκε να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βάσει «εντάλματος εγκλημάτων πολέμου» επειδή εξαρτάται από τους γείτονές της για ενέργεια και διατηρεί πολιτική ουδετερότητας, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), η Ουκρανία και η ΕΕ ζήτησαν από τον Ουλάν Μπατόρ να συλλάβει τον Ρώσο ηγέτη κατά την επίσκεψή του στην χώρα, επικαλούμενος ένταλμα του 2023 για υποτιθέμενες «βίαιες απελάσεις» παιδιών από την Ουκρανία. Αν και η Μογγολία είναι συμβαλλόμενο μέρος στο ΔΠΔ, δεν το έπραξε.
«Η Μογγολία εισάγει το 95% των προϊόντων πετρελαίου της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από την άμεση γειτονιά μας, η οποία στο παρελθόν είχε υποστεί διακοπές για τεχνικούς λόγους. Αυτή η προμήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για την διασφάλιση της ύπαρξής μας και του λαού μας», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Politico!
«Η Μογγολία διατήρησε πάντα μια πολιτική ουδετερότητας σε όλες τις διπλωματικές της σχέσεις, όπως αποδεικνύεται στις μέχρι σήμερα δηλώσεις μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Πούτιν ταξίδεψε στη Μογγολία μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Ukhnaagiin Khurelsukh, και συναντήθηκε με ανώτατους αξιωματούχους στο Ulaanbaatar για να συζητήσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος παρευρέθηκε επίσης στην τελετή για την 85η επέτειο από τη Μάχη του Khalkhin Gol, μια αποφασιστική νίκη των Σοβιετικών και Μογγολικών δυνάμεων επί του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού που εξασφάλισε την ανατολική πλευρά της ΕΣΣΔ για το μεγαλύτερο μέρος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Βάσει εκτιμήσεων ο Πούτιν πήγε στην Μογγολία και για αναθερμάνει τις σχέσεις του με την σύμμαχο χώρα, επειδή δεν αποκλείει μελλοντική επίθεση από τα ανατολικά σύνορά του από ΗΠΑ/Ιαπωνία!
Κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πούτιν κάλεσε τον Μογγολό ομόλογό του στην σύνοδο κορυφής των BRICS στην ρωσική πόλη Καζάν τον επόμενο μήνα. Ο Khurelsukh αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Αρνούμενη να συλλάβει τον Πούτιν, η Μογγολία επέλεξε να μοιραστεί την «ευθύνη για τα εγκλήματά του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Georgy Tykhy στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι το Κίεβο «θα συνεργαστεί με τους εταίρους για να διασφαλίσει ότι αυτό έχει συνέπειες για το Ulaanbaatar».
Η Μογγολία βρίσκεται μεταξύ της Ρωσίας στα βόρεια και της Κίνας στα νότια, και έχει διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.
Η χώρα έχει υπογράψει επίσης το Καταστατικό της Ρώμης και εντάχθηκε στο ΔΠΔ το 200! Ενώ το δικαστήριο θα μπορούσε επισήμως να καταδικάσει την Μογγολία επειδή δεν εκτέλεσε το πρωτόκολλο, δεν έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θεωρεί άκυρο το ένταλμα του ΔΠΔ, καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης. Η Μόσχα απέρριψε επίσης τις κατηγορίες ως παράλογες, υποστηρίζοντας ότι η εκκένωση αμάχων από μια ζώνη μάχης όπου αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο από το ουκρανικό πυροβολικό και τις επιθέσεις με drone δεν ήταν έγκλημα.
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Δεν συμβαίνει μόνο όταν βρέχει στην Ελλάδα: Έπεσαν νερά στο άγαλμα του Ραμσή Β’ στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, vid
- Αλιγάτορας “μπούκαρε” σε κατάστημα στη Φλόριντα: Καρέ -καρέ η απομάκρυνσή του σε βίντεο
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Το chatbot Grok του Elon Musk μπαίνει σε 5.000 σχολεία στο Ελ Σαλβαδόρ
- “Βρικόλακες” σε βαθιά νερά: Μελέτη αποκαλύπτει την αρχαία σύνδεση μεταξύ χταποδιών και καλαμαριών
- Ν. Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας
- Σάντα Κρουζ ντελ Ισλότε – Γνωρίστε το πιο πυκνοκατοικημένο νησί στον κόσμο με τους 1.200 κατοίκους, vid
- O τελευταίος αγώνας του John Cena στα ρινγκ – Το βίντεο-αφιέρωμα και η συγκίνηση, vid
- Το θαυματουργό λεμόνι ενισχύει το κολλαγόνο και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου!
- Με το ίδιο νόμισμα; Υπάρχει πρόθεση να διαλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Εκτέλεσαν παιδόφιλο δολοφόνο στον δρόμο λίγες ώρες αφότου αποφυλακίστηκε, vid









