ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ!!! Ανθρωπιστική βοήθεια μόνο εκεί που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της στέλνει η Ουάσιγκτον για τον σεισμό

Παρά τα χιλιάδες θύματα σε όλη την βορειοδυτική Συρία οι ΗΠΑ ενισχύουν μόνο ΜΚΟ σε περιοχές που δεν ελέγχει η Δαμασκός - Εκκλήσεις για άμεση άρση κυρώσεων

Εντείνονται οι φωνές όσων ζητούν η δυτική διπλωματία να αντιμετωπίσει το ίδιο τους ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα βοήθεια σε όλη την βορειοδυτική Συρία, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν αυτονομηθεί από την Δαμασκό ή ελέγχονται ακόμη από την επίσημη συριακή κυβέρνηση.


Ο υπουργός Οικονομικών Φαϊζάλ Μικντάντ ταυτόχρονα κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν κάθε άφιξη βοήθειας με τις κυρώσεις τους κατά της Δαμασκού.

Ο επικεφαλής της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου έκανε επίσης έκκληση για άμεση άρση των δυτικών κυρώσεων, ώστε να φτάσουν στη χώρα άμεσα οι αναγκαίες προμήθειες και εξοπλισμός.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ από την πλευρά της ανέφερε χτες ότι συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό. «Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. «Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την δραματική κατάσταση που ζει η βορειοδυτική Συρία περιέγραψε στην κρατική τηλεόραση Σύριος που διατηρεί ταξιδιωτικό γραφείο στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Ναντέρ Χαλμπούνι, οι περιοχές που διατηρούν ακόμη οι αντάρτες έχουν συγκεντρώσει εκατομμύριων εσωτερικών προσφύγων την τελευταία δεκαετία και βρίσκονται παγιδευμένες μεταξύ του τμήματος όπου έχει εισβάλλει και κατέχει ο τουρκικός στρατός στα βόρεια, του τμήματος που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις στα βορειοανατολικά, αλλά και της υπόλοιπης χώρας που ελέγχει ο συριακός στρατός. Δεν μπορούν έτσι να φτάσουν τα απαραίτητα βαριά μηχανήματα που χρειάζονται για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα ερείπια.

Οι οδικοί άξονες στα τουρκοσυριακά σύνορα έχουν καταστραφεί, από το Χατάι προς το Αφρίν και το Ιντλίμπ. Η Δύση, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι, θα μπορούσαν άμεσα να στείλουν βοήθεια μέσω των αεροδρομίων του Χαλεπίου και της Λαττάκειας, που ωστόσο ελέγχονται αντίστοιχα από τον Άσαντ και τις ρωσικές δυνάμεις που τον υποστηρίζουν.

avgi/freepik

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί