«Μην μας προσβάλεις ξανά»: Στα «μαχαίρια» οι…«σύμμαχοι» Πολωνοί και Ουκρανοί

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προέτρεψε σήμερα τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «να μην ξαναπροσβάλει» τους Πολωνούς,

συντηρώντας τη σκληρή ρητορική του απέναντι στο Κίεβο, ώρες αφότου ο Πολωνός πρόεδρος προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή τις εισαγωγές σιτηρών.

Η Πολωνία αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, ένα γεγονός που προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα, μολονότι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της μέχρι σήμερα, μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Ζελένσκι εξόργισε τη Βαρσοβία όταν είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι το Κίεβο εργάζεται για να διατηρήσει τις χερσαίες διόδους εξαγωγής των σιτηρών αλλά το «πολιτικό θέατρο» που παίζουν κάποιοι για το θέμα αυτό το μόνο που κάνει είναι να βοηθάει τη Μόσχα.

«Θέλω (…) να πω στον πρόεδρο Ζελένσκι να μην προσβάλει ξανά τους Πολωνούς, όπως έκανε πρόσφατα, στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.

Νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα εκτίμησε ότι η διαμάχη μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας για τις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις καλές διμερείς σχέσεις των χωρών αυτών.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η διαμάχη για την παροχή σιτηρών από την Ουκρανία στην πολωνική αγορά είναι απλώς ένα κομμάτι των πολωνο-ουκρανικών σχέσεων», σημείωσε ο Ντούντα στη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να τις επηρεάσει σημαντικά, οπότε πρέπει να λύσουμε αυτό το μεταξύ μας ζήτημα», συνέχισε, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

(απεμπε-EPA-PAP photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί