Μια ώρα μόνο- Τόσο κράτησε η συνομιλία Πούτιν-Μπάιντεν (vid- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Λίγο πριν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατάξει όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η τηλεφωνική συνομιλία ξεκίνησε στις 11:04 π.μ. (ωρα ΗΠΑ) και ολοκληρώθηκε στις 12:06 μ.μ..

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο -εκτός από έναν στενό «πυρήνα» διπλωματών και υπαλλήλων- να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποχώρηση από την πρεσβεία, μια από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη των Αμερικανών πολιτών να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, επειδή η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη ικανότητα να τους βοηθήσει εάν η χώρα μετατραπεί σε «πολεμική ζώνη».

Με την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας να βρίσκεται πια σε οριακό σημείο, οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι συνεχώς στα τηλέφωνα. Το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Μπάιντεν-Πούτιν ολοκληρώθηκε μετά από 62 λεπτά, με τον Λευκό Οίκο να λέει πως υπάρχουν πληροφορίες για άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με το 2014 και την κρίση της Κριμαίας, φέτος κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να επιτρέψει στη Μόσχα να εισβάλλει στα ουκρανικά εδάφη χωρίς συνέπειες. Οι δυτικοί ηγέτες φέρεται να λένε συνεχώς στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε επιθετική του κίνηση θα εισπράξει άμεση αντίδραση στο πεδίο, με το Κρεμλίνο να τονίζει συνεχώς ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν άμεσο και σοβαρό κόστος στην Ρωσία».

Aντίθετα το Κρεμλίνο παραμένει μέχρι ώρας, επιδεικτικά και ασυνήθιστα σιωπηλό για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δυο ηγετών.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω της διπλωματίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και θα μείωνε τη θέση της Ρωσίας που θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστεί τις συνέπειες. Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να εμπλακούν σε διάλογο, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, είναι εξίσου προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για “άλλα σενάρια”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια “θεμελιώδη αλλαγή”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια. Η συνομιλία ήταν “επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες”, δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

photo vid screenshot

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί