Μέτρα φτωχοποίησης: Λαγκάρντ, “Χρειαζόμαστε βιώσιμα υψηλά επιτόκια” – Ζητούν κι άλλες αυξήσεις!

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πανηγύρισε ότι κατάφεραν με τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική να πετύχουν μια μείωση του πληθωρισμού, δηλαδή μείωση του ποσοστού αύξησης των τιμών, αλλά είπε ότι "εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε υψηλά βιώσιμα επιτόκια", δίνοντας το σήμα για νέες αυξήσεις.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μία κρίσιμη συγκυρία καθώς πρέπει να επιμείνει στη σφιχτή νομισματική πολιτική της την ώρα που ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, δήλωσε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τώρα είναι μία πολύ κρίσιμη στιγμή, επειδή ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται… Αρχίζουμε να βλέπουμε ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε βιώσιμα υψηλά επιτόκια», είπε σε συνέντευξή της σε ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό. 

«Είναι μία περίοδος που πρέπει πραγματικά να ανασκουμπωθούμε, να κοιτάξουμε τον στόχο που έχουμε και να τον πετύχουμε… Θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Με δικαιολογία τον πληθωρισμό τα “γεράκια” του ΕΚΤ ζητούν κι άλλες αυξήσεις

Το ευρώ ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της, οι οποίες έδειξαν ότι είναι αποφασισμένη να συνεχισθούν οι αυξήσεις στα επιτόκια.

Η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του μήνα. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισε την πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της από τότε που ιδρύθηκε για να αναχαιτιστεί, όπως αναφέρουν, ο πληθωρισμός, ο οποίος το φθινόπωρο είχε φθάσει σε διψήφια επίπεδα.

Συνολικά, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί 375 μ.β. (3,75 ποσοστιαίες μονάδες) και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνεται στο 3,25%. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία στις δύο επόμενες συνεδριάσεις. Τα «γεράκια», ωστόσο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θεωρούν ότι αυτές δεν θα είναι αρκετές και ζητούν περισσότερες.

(με πληροφορίες από imerisia. gr / αμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί